Luptele continuă cu intensitate în regiunea Donbas, din estul Ucrainei

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Sasu – Luptele continuă cu intensitate în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde forţele ruse şi-au consolidat poziţiile şi testează apărarea unor noi potenţiale ţinte. În vest, ucrainenii schimbă numele străzilor denumite după personalităţi ruse, iar asociaţiile de români din regiunea Cernăuţi au inaintat propuneri de nume româneşti. O corespondenţă de la trimisul special al RRA, Alexandru Buzică.
Reporter: În cele patru luni de război, peste 300.000 de ucrainieni au căutat adăpost în Dnipro, iar spitalele din regiune au tratat răniți civili, dar și militari. Zelenski a declarat că orașul este un adevărat hub umanitar pentru refugiații care fug din est. Chiar dacă în oraș nu sunt ostilități, în regiunea Dnipropetrovsk, rușii au lansat până astăzi peste 400 de lovituri de rachete, care au atins infrastructura civilă, fabrici, dar și depozite cu provizii alimentare. De la începutul războiului, rușii au distrus în regiune peste 313 clădiri rezidențiale, 25 de școli și opt spitale. Şi pe frontul de est, în Donbas, ostilitățile continuă. Orașele Bahmut și Siversk au fost bombardate de ruși seara trecută. Cinci civili au murit, iar alți trei, inclusiv un copil, au fost răniți. Şi mulți etnici români, originari din Cernăuți, își pierd viața pe front. Doi tineri militari din satul Vancicăuți au fost decorați postmortem pentru vitejie. Tot în Cernăuți, străzile care purtau numele unor personalități din Rusia vor fi schimbate.
Irina Stănculescu, consulul României în Cernăuți: Consulatul General al României a intervenit pe lângă autoritățile din regiunea Cernăuți pentru ca liderii comunităților să fie primiți la consultări la Comisia de toponime din cadrul primăriei. Să sperăm că și o parte din personalitățile noastre îşi vor găsi locul, ca denumire, pe aceste străzi.
Reporter: Momentan, în orașul Cernăuți este liniște, iar sirenele antiaeriene nu s-au auzit de mai bine de două zile./dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (9 iulie)