Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) La mai bine de patru luni de când a izbucnit războiul din Ucraina, Crucea Roşie rămâne un sprijin real în ajutarea refugiaţilor. La Târgu Mureş, voluntarii Crucii Roşii sunt alături de refugiaţii găzduiţi în spaţiile Primăriei, cărora le asigură micul dejun, dar îi ajută cu alimente şi bunuri şi pe refugiaţii găzduiţi de persoane fizice. Problemele sunt însă tot mai mari, pentru că valul de compasiune de la începutul conflictului s-a diminuat, iar donaţiile sunt tot mai puţine. Directorul filialei Mureş a Crucii Roşii, Magdalena Bercea, a făcut un apel către cei care doresc să doneze. Orice donaţie este binevenită, dar este preferabil să vină ţintit, pe nevoile refugiaţilor, spune Magdalena Bercea: E preferabil să se vireze bani pentru că atunci putem să gestionăm foarte bine şi să luăm exact ceea ce trebuie, în funcţie de cerere, au declarat surse ale Crucii Roşii.

2) Cei mai mulţi dintre refugiaţii ucraineni ajunşi la Galaţ (est), s-au angajat la şantierul naval. Dacă iniţial aceştia credeau că vor rămâne în România doar câteva săptămâni, ulterior au realizat că va dura ceva timp până se vor putea întoarce în ţara lor. Din 24 februarie şi până în prezent, Serviciul de Imigrări a eliberat 2.920 de permise de protecţie temporară persoanelor refugiate din Ucraina. Cu aceste acte refugiaţii beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi românii, inclusiv de dreptul la muncă.

Până în prezent, 49 de persoane refugiate din Ucraina s-au angajaţi la Galaţi, 19 dintre acestea prin intermediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Galaţi.

3) Numărul de refugiaţi ucraineni care au ajuns în municipiul Craiova, sudul României, este relativ mic faţă de celelalte mari aglomerări urbane ale ţării, fiind sub 50 de persoane. Cu toate acestea, autorităţile fac tot posibilul ca ucrainenii stabiliţi în oraş să simtă cât mai puţin traumele în urma cărora au ajuns în această situaţie.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internațional