Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare, nordul României, a deschis special pentru copiii ucraineni refugiaţi în România, dar şi pentru părinţii acestora, expoziţia temporară ‘Cer liber’, a anunţat managerul instituţiei, Ovidiu Ignat. Potrivit acestuia, proiectul cultural arată solidaritatea faţă de colegii astronomi ucraineni, onorând astfel cercetările şi descoperirile din astronomie, dar şi faţă de copii şi părinţii refugiaţi în România.

În acelaşi timp, dorim să oferim o mică încântare cetăţenilor ucraineni care s-au refugiat în România, iar în acest mod contribuim la acomodarea lor în comunitatea noastră. Un cer liber înseamnă în primul rând condiţii optime pentru observaţii astronomice, astfel încât explorarea spaţiului extraterestru şi schimbul de expertiză să se poată desfăşura în condiţii optime, a spus Ovidiu Ignat.

Expoziţia este o acţiune din cadrul parteneriatului public-privat încheiat între Asociaţia Street Astronomy – Ucraina şi Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare fiind prezentat în limbile română, ucraineană şi engleză. Evenimentul a fost însoţit de prezentarea digital ‘Satelix’ cu versiunea audio în limba ucraineană. Observatorul Astronomic şi Planetariul din Baia Mare organizează frecvent acţiuni destinate publicului, elevilor, studenţilor şi pasionaţilor amatori de astronomie, dar participă şi la numeroase evenimente cu caracter ştiinţific.

2) Asociaţia de prietenie franco-română acordă un suport financiar organizaţiilor care sprijină refugiaţii ucrainieni din Bistriţa (nord-vestul României) şi din regiune. Perioada pe care o traversăm în Europa de la declanşarea războiului în Ucraina în luna februarie este o sursă de mare îngrijorare pentru fiecare dintre noi. Trecând prin Bistriţa în luna aprilie, am putut constata un frumos elan de generozitate din partea locuitorilor, a autorităţilor locale şi a organizaţiilor nonguvernamentale spre a acorda ajutor refugiaţilor veniţi din Ucraina, a declarat Antoine Petiard, preşedintele Asociaţiei. Asociaţiile implicate în sprijinirea refugiaţilor ucraineni, Asociaţia OM, Asociaţia Impact Bistriţa şi Asociaţia Tineri pentru Comunitate, sunt asociaţiile care vor primi sprijin din partea organizaţiei franceze. Acestea vor organiza în luna august o serie de activităţi pentru sprijinirea refugiaţilor, pachete cu alimente şi activităţi educative pentru copiii refugiaţilor ucraineni.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internațional