Refuzul Occidentului de a recunoaşte autoritatea Moscovei în Crimeea este o ameninţare pentru Rusia (Dmitri Medvedev)

*Acest material a fost produs în Rusia, unde legea restricţionează relatările despre operaţiunile militare ruse în Ucraina.

Refuzul Ucrainei şi al puterilor NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Crimeei reprezintă o „ameninţare sistemică” pentru Rusia, a declarat, duminică, fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev.

Rusia a anexat de la Ucraina Peninsula Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce un preşedinte pro-Moscova, de la Kiev, a fost înlăturat de la putere pe fondul unor proteste de amploare. Ulterior, Moscova a sprijinit şi separatiştii înarmaţi proruşi din regiunea ucraineană Donbas. „Dacă orice alt stat – fie Ucraina sau statele NATO – crede că Crimeea nu este rusească, aceasta este o ameninţare sistemică pentru noi”, a declarat Medvedev în faţa unor veterani din Al Doilea Război Mondial, citat de agenţia rusă de presă Interfax. „Aceasta este o ameninţare directă şi explicită, mai ales în condiţiile a ceea ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia”, a spus Medvedev, care îndeplineşte în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

Comentariile sale au loc la o zi după ce un oficial ucrainean a indicat că Crimeea – pe care cea mai mare parte a lumii o recunoaşte, încă, drept parte a Ucrainei – poate fi o ţintă pentru rachetele HIMARS de fabricaţie americană, utilizate recent de Kiev în lupta împotriva forţelor ruse.

Vadim Skibitski, un oficial al informaţiilor militare ucrainene, a fost întrebat, sâmbătă, într-un interviu televizat, dacă rachetele HIMARS pot fi folosite asupra unor obiective din Crimeea. El a afirmat că Rusia a comis raiduri aeriene asupra teritoriului ucrainean din Crimeea şi din Marea Neagră şi că, prin urmare, şi acestea sunt ţinte legitime. Crimeea are o importanţă strategică specială pentru Rusia, întrucât găzduieşte Flota Rusiei la Marea Neagră, la Sevastopol./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 17 iulie