Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Guvernul României a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina. Conform actului normativ,  se vor decontar prin intermediul Programului Operaţional Capital Uman unele cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina pentru care se va aloca suma de 100 de milioane de euro. Vor beneficia de sprijin cetăţenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova. Sprijinul financiar se va aplica pe bază de cost unitar (sumă fixă), în conformitate cu prevederile Regulamentul UE 1303/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetăţenii străini şi apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.

2) La Costeşti, judeţul Vâlcea, partea sudică a României, se va organiza un spectacol de stângere de fonduri pentru românii din Ucraina, invitaţii de onoare ai evenimentului fiind membrii ansamblurilor Perla şi Mugurelul din Cernăuţi. Primarul localităţii, Toma Peştereanu, a precizat că, cele două formaţii vor concerta în comuna vâlceană înfrăţită cu localitatea ucraineană Ostriţa pe 27 iulie, accesul la spectacol fiind liber, însă spectatorii pot dona la faţa locului bani pentru a-i ajuta pe românii din Cernăuţi. De pe plaiurile Cernăuţilor, departe de războiul crud, vor veni să ne încânte la Căminul Cultural Costeşti, într-un spectacol caritabil, ansamblurile Perla şi Mugurelul. Vă aşteptăm să fim alături de ei, fiecare cu cât poate şi doreşte, a transmis primarul din Costeşti. Spectacolul este organizat de Primăria Costeşti în parteneriat cu Fundaţia Vaideenii şi Centrul Bucovinean de Artă pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi. Alături de cele două ansambluri folclorice româneşti din Ucraina va urca pe scenă şi ansamblul local ‘Domniţele’, oaspeţii din Cernăuţi urmând să participe şi la evenimentele organizate pe 29 iulie, de Ziua Imnului Naţional, la Râmnicu Vâlcea.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.