Parlamentul Ungariei a votat dizolvarea Parlamentului European

Cu 130 de voturi „pentru” şi 50 „contra” legislativul maghiar a adoptat hotărârea ca Parlamentul European (PE) ales prin vot direct trebuie dizolvată. Guvernul ungar trebuie să reprezinte această poziţie în Uniunea Europeană – a scris azi cotidianul Népszava.

În concepţia partidelor de guvernământ (Fidesz şi Partidul Popular Creştin Democerat) în locul PE parlamentele naţionale ar trebui să delege reprezentanţi ún forul legislativ european. Parlamentele naţionale ar avea şi drept de veto în activitatea legislativă europeană.

Alte prevederi ale hotărârii se referă la crearea armatei europene comune, limitarea competenţelor instituţiilor comunitare, sprijinirea integrőrii în UE a ţărilor din Balcanii de Vest şi interzicerea luării de credite de către UE. Totodată parlamentul maghiar a condamnat şi sancţiunile împotriva Rusiei.

Majoritatea de două treimi a parlamentului a somat guvernul condus de Orbán Viktor ca documentul adoptat azi „să fie transmis Consiliului Uniunii Europene, Parlamentului European, preşedintelui Comisiei Europene şi preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ca poziţia oficială a parlamentului maghiar în legătura cu viitorul Europei”.

Premierul Orbán Viktor în discursul său din 19 iunie 2021 a prezentat concepţia sa despre reforma Uniunii Europene. Atunci a prezentat un proiect din şapte puncte, între care una era eliminarea din textul Tratatului de bază UE a sintagmei „ever closer union” (uniunea tot mai strânsă). Cu acea ocazia a formulat opinia sa că Uniunea Europeană s-a dovedit a fi o „stradă înfundată”, reprezintă doar interese ideologice, de aceea trebuie accentuat rolul parlamentelor naţionale: în PE legislativele naţionale ar trebui să delege reprezentanţi, care ar avea dreptul să oprească procesul de legiferare comunitară.

Desigur este greu de crezut ca instituţiile comunitare amintite să fie receptive la aceste propuneri, cu atât mai puţin că majoritatea propunerilor privind reforma UE tind spre direcţia opusă vizionată de majoritatea parlamentară maghiară – au apreciat autorii în articolul apărut cu puţin timp în urmă în ediţia electronică a cotidianului Népszava.

Székely Ervin, RADOR