Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Guvernul României a aprobat un memorandum privind deschiderea a trei noi puncte de trecere la frontiera cu Ucraina, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Acestea vor fi în zonele Racovăţ – Diakivtsi, Vicovul de Sus – Krasnoilsk şi Ulma – Rusca. Ţara noastră este extrem de implicată în a soluţiona problemele cu care Ucraina se confruntă pe fondul agresiunii militare ruse şi din perspectiva transportului, în special al cerealelor, dar şi a altor categorii de mărfuri către zone care depind efectiv de rapiditatea şi de consistenţa acestor transporturi, a precizat Cărbunaru. El a adăugat că prin eforturile făcute de autorităţile române până acum s-a reuşit dublarea capacităţii de tranzit al mărfurilor prin punctele de trecere a frontierei.

2) Organizaţia Salvaţi Copiii este prezentă la punctul de trecere a frontierei din Sculeni, din judeţul Iaşi (nord-estul României) şi Tabăra de tranzit Huşi, din judeţul Vaslui (est), evaluând constant nevoile şi oferind asistenţă umanitară. Echipele de teren ale organizaţiei asigură produse de primă necesitate (produse de îngrijire personală şi articole de îmbrăcăminte), consiliere, comunicare în limba ucraineană, informare privind protecţia temporară, colaborând cu reprezentanţii autorităţilor prezente la frontieră.

Până în prezent, la Infopoint Vama Sculeni, angajaţii Salvaţi Copiii au oferit suport material şi consiliere informaţională pentru peste 4.900 de persoane – peste 1.530 de copii şi aproape 3.400 de adulţi, iar în Tabăra de tranzit Huşi, judeţul Vaslui, aproape 680 de persoane – peste 220 de copii şi peste 450 de adulţi – au beneficiat de aceste servicii. Echipa Salvaţi Copiii colaborează cu autorităţile locale, susţinând financiar transportul persoanelor care intră în România prin punctele de frontieră aflate la graniţa cu Republica Moldova. Până la momentul actual au fost sprijinite financiar 10 transporturi pentru peste 210 copii şi 230 de adulţi.

Cei de la Salvaţi Copiii au oferit, până acum, pentru peste 144.000 de persoane, dintre care peste 82.100 de copii ucraineni şi peste 62.000 de adulţi (femei, vârstnici, familii extinse) sprijin umanitar, asistenţă socială şi educaţională, precum şi psihologică. Au fost distribuite peste 13.200 de tichete sociale pentru familiile cu copii, iar peste 3.800 de persoane (peste 1.270 de familii) au fost înregistrate în programul de asistenţă financiară pentru a primi suport pentru o perioadă de 3 luni.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.