Serile Filmului Românesc la Vaslui

Serile Filmului Românesc se desfășoară săptămâna aceasta la Vaslui. Evenimentul este organizat de Open Camp Vaslui, un festival cu și despre tineri, care a ajuns la a XIII – a ediție consecutivă. Proiecțiile au loc la Teatrul de Vară din Vaslui, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Marți, 26 iulie, s-a desfășurat prima proiecție de film din cadrul festivalului, unde a avut loc proiecția aniversară a filmului „Balanța”, în regia lui Lucian Pintilie, la 30 de ani de la lansare. Peste 1000 de persoane s-au adunat la Teatrul de Vară din Vaslui, unde au putut urmări filmul în prezența actriței Maia Morgenstern.

Sigur, se schimbă moda, se schimbă toate. Dar ceea ce este operă de artă cred că va rămâne peste ani, peste timp, peste zeci de ani. Ne vom întâlni și vom vorbi și peste 20 de ani. (…) Lucian Pintilie a fost și este unul dintre reperele și șansele mele în existența mea artistică”, a declarat actrița în deschiderea evenimentului.

A doua seară a festivalului a avut în centru avanpremiera filmului „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, film care a câştigat premiul pentru regie în cadrul secțiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2022.

Joi, 28 iulie, are loc ultima proiecție din cadrul festivalului. Spectatorii vor putea urmări, începând cu ora 21:30, filmul „Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie”, în regia lui Andrei Huțuleac.(Lavinia Niţă, FJSC)