Ungaria şi Georgia au cerut comunităţii internaţionale să intensifice eforturile de pace

Ungaria şi Georgia au făcut apel la comunitatea internaţională să îşi intensifice eforturile de pace, deoarece în lipsa acesteia consecinţele războiului din Ucraina vor fi şi mai tragice – a afirmat vineri ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó. La o conferinţă de presă susţinută în comun cu omologul său georgian, Ilia Darciasvili, la Budapesta, şeful diplomaţiei ungare subliniat că în urma conflictului armat nu numai Uniunea Europeană, ci şi întregul continent se confruntă cu provocări majore şi cu riscuri grave de securitate. Potrivit lui Szijjártó, o poziţie comună este aceea că războiul ar trebui să se încheie cât mai curând posibil, că ar trebui să existe o încetare imediată a focului şi să înceapă negocierile de pace. „Dacă nu va exista pace, consecinţele vor fi şi mai tragice. Acest lucru ar putea crea o situaţie în care oamenii care nu au nicio vină în privinţa războiului, precum maghiarii sau georgienii, să plătească preţului acestuia” – a subliniat ministrul ungar de externe.
Péter Szijjártó a mai subliniat că, la fel ca Ucraina şi Moldova, şi Georgia ar fi trebuit să primească statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE, iar faptul că acest lucru nu s-a întâmplat este inexplicabil, de neînţeles şi dăunător. Potrivit ministrului ungar, Georgia nu este mai puţin pregătită decât celelalte două ţări. Péter Szijjártó a spus, de asemenea, că acest tip de dublu standard este cunoscut chiar şi de unele state membre, de exemplu, în domeniul „blocării din motive politice” a fondurilor comunitare. „Eu cred că Georgia şi poporul georgian merită cu adevărat să obţină statutul de candidat, iar decizia de a nu acorda acest statut este nu numai contrară intereselor Ungariei, ci şi intereselor întregii Uniuni Europene, intenţiei de a consolida UE, reprezintă o lipsă de respect faţă de naţiunea georgiană şi o oportunitate irosită” – a spus politicianul ungar.
În încheiere, ministrul de externe a precizat că sprijinul Ungariei nu este doar unul la nivel pur declarativ: Guvernul Ungariei este pregătit să trimită încă doi experţi în integrare la Ministerul Afacerilor Externe de la Tbilisi. Totodată, 16 maghiari sunt activi în misiunea locală a UE, iar Ungaria susţine propunerea ca Uniunea Europeană să furnizeze 20 de milioane de euro din Facilitatea Europeană pentru Pace pentru dezvoltarea tehnologiei medicale militare, pentru consolidarea capacităţilor de apărare civilă de urgenţă şi apărare cibernetică./ademeny/cvanatoru

(MTI – 29 iulie)