Un oficial rus a declarat că Ucraina a desfăşurat un atac cu drone asupra sediului flotei de pe Marea Neagră

Un oficial din Crimeea, anexată de Rusia, a acuzat duminică Ucraina că a desfăşurat un atac cu dronă înaintea ceremoniilor de sărbătorire a Zilei Marinei, rănind cinci persoane şi determinând anularea festivităţilor.

Acuzaţia a fost făcută cu câteva ore înainte ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să prezideze festivităţilor de Ziua Marinei în oraşul său natal, Sankt Petersburg, şi să aprobe doctrina navală rusă, în contextul în care Moscova continuă intervenţia sa militară în Ucraina. „Un obiect neidentificat a zburat în curtea sediului flotei”, a scris pe Telegram Mihail Razvojaev, „guvernatorul” Sevastopopului, care găzduieşte flota rusă pe Marea Neagră. „Potrivit informaţiilor preliminare, este vorba despre o dronă.” El a afirmat că Ucraina a decis să „ne strice Ziua Marinei”.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat cererilor de a comenta. Razvojaev a afirmat că cinci angajaţi ai sediului flotei au fost răniţi în incident şi că Serviciile de Securitate Federală (FSB) investighează circumstanţele. „Toate festivităţile au fost anulate, pe motive de securitate”, a declarat Razvojaev. „Vă rugăm rămâneţi calmi şi, pe cât posibil, rămâneţi în case.” Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014, provocând o dispută cu Occidentul, care s-a adâncit din cauza rolului Moscovei într-o insurgenţă a separatiştilor proruşi în estul Ucrainei./aionita/gpodea

REUTERS – 31 iulie