Serbia comemorează victimele, Croația aniversează victoria operațiunii militare Furtuna

La 4 august 1995 s-a declanșat operațiunea Armatei și Poliției croate Furtuna. Serbia comemorează la 4 august Ziua victimelor și refugiaților, în timp ce în Croația aniversează la 5 august Ziua Victoriei și Recunoștinței și Ziua Armatei Croației. La 4 august, Serbia comemorează victimele ofensivei unităților Armatei și Poliției croate în fosta Republica Sârbă Krajina, când peste 200.000 de sârbi au fost obligați să părăsească Croația. Ziua de 5 august este sărbătoare de stat în Croația, este ziua când Armata Croației a intrat în Knin și a arborat drapelul croat pe Cetatea Knin și astfel sub administrarea Croației au intrat și ultimele teritorii ocupate de unitățile militare sârbești.
Ceremonia centrală din Serbia, în memoria victimelor și refugiaților sârbi, va fi organizată în Piața Victoriei din Novi Sad, în prezența președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić. În Croația, aniversarea operațiunii Furtuna se va organiza la 5 august la Knin, în prezența conducerii de stat a Croației. În ajunul aniversării, la 4 august, președintele Croației, Zoran Milanović, în calitate ca comandant suprem al Armatei croate, la o recepție organizată la Knin va decora și înainta în grad cadre militare croate.
Acțiunea Furtuna este considerată una dintre cele mai crunte operațiuni de epurare etnică de pe teritoriul ex-iugoslav. Potrivit datelor Comisariatului pentru refugiați din Serbia, în timpul acestei acțiuni peste 200.000 de sârbi au fost expulzați din Croația, peste 1.700 au fost uciși și mai mult de 700 sunt încă declarați dispăruți. Potrivit datelor Centrului de documentare Veritas din Serbia, 75% dintre sârbii uciși aveau peste 60 de ani, iar 551 erau femei. Potrivit datelor organizațiilor și asociațiilor neguvernamentale din Croația, în timpul și după operațiunea Furtuna, au fost uciși peste 600 de civili și au fost incendiate peste 22.000 de proprietăți.
Pentru crimele comise asupra civililor în timpul operațiunii Furtuna au fost judecați trei generali croați, Ante Gotovina, Ivan Čermak și Mladen Makrač. Čermak a fost achitat încă din primă instanță, iar Gotovina și Makrač au fost condamnați de Tribunalul Penal Internațional de la Haga la 24 și respectiv 18 ani de închisoare, dar după mai puțin de doi ani de detenție au fost achitați și eliberați din închisoare./rmihaj/sdm2

(www.rts.rs – 4 august)