Situația de pe piața mondială a energiei rămâne periculoasă – Zelenski

Lumea are șansa să evite o criză alimentară datorită deblocării porturilor ucrainene, dar situația în domeniul energiei rămâne departe de stabilizare.

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat acest lucru într-un mesaj video pe 5 august.

„Pe piața de energie, și mai ales pentru consumatorii europeni, situația continuă să fie foarte periculoasă din cauza șantajului cinic și calculat cu gazele naturale al Rusiei. În loc să furnizeze gaze pe teritoriul Europei în conformitate cu contractele, Rusia chiar îl arde pur și simplu – de mai bine de o săptămână”, a notat el.

Garantul este convins că Federația Rusă urmărește să crească prețurile în Europa, astfel încât europenii de rând să sufere și mai mult, iar locuitorilor de pe continent le va fi și mai greu să se pregătească pentru iarnă.

„Aceasta este o manifestare a politicii deliberate anti-europene, a politicii anti-umane a Rusiei și rezultatul vechilor greșeli ale europenilor, care nu au vrut să vadă că Gazprom, gazoductele rusești care ocolesc Ucraina, sunt aceeași armă pentru Rusia. tancuri și artilerie și o țintă pentru ei – fiecare dintre noi, fiecare în Europa”, a subliniat Volodymyr Zelenskyy.

Politicianul a cerut Europei să se apere de amenințarea rusă, să se pregătească pentru noul sezon de încălzire și să răspundă oricăror provocări rusești în sectorul energetic. Președintele consideră, de asemenea, necesară întărirea sancțiunilor anti-ruse și confiscarea bunurilor rusești.

Zelensky a adăugat că rușii au creat o altă situație extrem de riscantă pentru Europa prin bombardarea centralei nucleare Zaporizhzhia de două ori pe zi.

Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Și orice bombardare a acestui obiect este o crimă deschisă, nesăbuită, un act de teroare. Rusia ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru însuși faptul de a crea o amenințare cu centrala nucleară. Și acesta nu este decât încă un t argument în favoarea recunoașterii Rusiei drept stat sponsor al terorismului. Acesta este un argument în favoarea aplicării de sancțiuni dure împotriva întregii industrii nucleare rusești, de la Rosatom până la toate companiile și persoanele asociate. Aceasta este pur și simplu o chestiune de securitate. Cel care creează amenințări nucleare pentru alte națiuni nu este cu siguranță capabil să folosească tehnologiile nucleare în siguranță”, a subliniat președintele.