Buletin ştiri ucraineană – 26 august 2022

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) După 6 luni de la declanşarea conflictului din Ucraina, nevoile umanitare în interiorul şi în afara ţării continuă să crească. În condiţiile în care întregul sistem umanitar este solicitat, conflictul ar putea avea un impact de lungă durată asupra capacităţii organizaţiilor şi a donatorilor acestora de a răspunde crizei din Ucraina şi la situaţiile de urgenţă din alte părţi. Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), Crucea Roşie Ucraineană şi alte 46 de Societăţi Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie continuă să intensifice unul dintre cele mai mari răspunsuri din istorie pentru a veni în întâmpinarea nevoilor umanitare. În timp ce milioane de oameni au fost strămutaţi sau sunt refugiaţi, peste 100.000 de voluntari şi angajaţi locali ai Crucii Roşii s-au mobilizat rapid în Ucraina, în ţările limitrofe – Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Moldova, Rusia şi Belarus – şi în alte 17 ţări din regiune.

Intervenţia Crucii Roşii Române pentru ajutorarea poporului ucrainean a avut loc pe mai multe paliere: informare şi asistenţă umanitară oferită în punctele de frontieră, aeroporturi şi gări pentru civilii ucraineni care au intrat în România: 250.000 de beneficiari; restabilirea legăturilor de familie: 20.000 de beneficiari; sprijin oferit de Crucea Roşie centrelor de cazare cu hrană, apă, produse de igienă, materiale sanitare: 7.000 de beneficiari; asistarea directă a cetăţenilor ucraineni prin servicii oferite de filialele de Cruce Roşie: produse de igienă şi îmbrăcăminte, asigurarea de mese calde, activităţi de socializare şi educative pentru copii, asistenţă medicală şi asistenţă psiho-socială: peste 84.000 de beneficiari; asistenţă oferită cetăţenilor ucraineni prin call center la numărul 0374.415.000 în limba română, engleză, rusă şi ucraineană: 6.500 de apeluri; asistenţă financiară directă: peste 10 milioane de euro distribuiţi către peste 48.500 de cetăţeni ucraineni aflaţi pe teritoriul României (peste 21.100 de familii); sprijin pentru cei rămaşi în Ucraina, prin transporturi umanitare periodice efectuate de Crucea Roşie Română: 90 de transporturi cu 2.250 de tone de produse şi materiale sanitare distribuite la Cernăuţi, Ujgorod şi Odessa.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.