La o jumătate de secol după sfârșitul erei Apollo, NASA dă startul așa-numitului program ‘Artemis’, care are ca scop trimiterea din nou de astronauți pe Lună. Deși această realizare rămâne la cel puțin 3 ani distanță, cu o mare parte din hardware-ul necesar încă în stadiul de proiectare, în această după-amiază Agenția Spațială va efectua, de la ora 15 și 33 de minute, ora României, primul test. Momentul va fi transmis în direct de Agenția Spațială pe canalul său de youtube.
Reporter: Cristian Bâcâin – Cristian Bucin – În câteva ore NASA va lansa cea mai puternică rachetă pe care a fabricat-o vreodată și o va trimite spre lună în cadrul misiunii ‘Artemis-1’, după 50 de ani de la ultimul pas făcut de un om pe suprafața selenară. Proectul, numit zupă zeiţa care a fost sora geamănă a lui Apollo în mitologia greacă antică, își propune să ducă astronauți pe Lună începând din 2025 și să înființeze o colonie pe termen lung, până în 2030. Condițiile meteorologice sunt 80 % favorabile pentru o lansare la timp. Sistemul de lansare spațială are aproape 100 de metri înălțime, iar rezervoarele rachetei au fost umplute cu mai mult de 3 milioane de litri de carburant, de hidrogen și oxigen lichide.

Capsula Orion va transporta un echipaj alcătuit din 3 manechine dotate cu peste 5.000 de senzori și 34 de detectoare pentru a măsura expunerea la radiații în timpul zborului, dar și vibrațiile. Camerele de la bord vor face posibilă urmărirea acestei călătorii de 42 de zile în total. După lansare, capsula Orion se va separa de racheta purtătoare, apoi își va continua călătoria spre Lună, va accelera până la o viteză de 36.000 de kilometri pe oră și va zbura în spatele satelitului natural al pământului mai departe decât a făcut-o vreodată o navă spațială construită să transporte oameni. Obiectivul principal este de a testa scutul termic al capsulei, care va reintra în atmosfera terestră cu aproape 40.000 de kilometri pe oră și o temperatură la jumătate mai caldă decât suprafața Soarelui./amirea/sdm2

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 august)