Oamenii de ştiinţă au descoperit în creierul uman neuroni care reacţionează la imaginile cu alimente

Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, au descoperit în creier neuroni care reacţionează la imaginile cu alimente, informează revista „Current Biology”. Potrivit cercetătorilor, este posibil ca aceşti neuroni să se fi dezvoltat din cauza importanţei evolutive şi culturale a alimentelor pentru oameni. În scopul studiului, opt voluntari au vizionat aproximativ 10.000 de imagini diferite în timp ce activitatea lor cerebrală a fost monitorizată. Rezultatele sugerează că imaginile cu alimente activează o populaţie de neuroni din cortexul vizual care procesează informaţiile vizuale. Descoperirea i-a nedumerit pe oamenii de ştiinţă, deoarece mâncarea nu este o „categorie omogenă”. Participanţilor li s-au arătat imagini cu produse alimentare care nu seamănă între ele – mere, macaroane, porumb. Cu toate acestea, creierul a răspuns la toate imaginile în acelaşi mod. Reacţia la alimentele gătite, de exemplu pizza cu brânză, este mai pronunţată decât la fructele şi legumele crude. Neuronii au fost, de asemenea, activaţi atunci când vedeau imagini cu chipsuri şi alte gustări. Tipul de fotografie (color sau alb-negru) nu a avut niciun efect. Cercetătorii presupun că aceşti neuroni s-au dezvoltat de-a lungul evoluţiei, pentru a asigura o cale rapidă pentru găsirea de hrană şi au rămas mult timp nedescoperiţi, deoarece nu sunt concentraţi într-un singur loc, ci sunt repartizaţi în grupuri diferite./ddaniela

www.dariknews.bg – 30 august