2022. augusztus 30.

Csődközeli helyzetben van a főváros hőenergia-szolgáltató vállalata

A Termoenergetica részvénytársaság tegnap ismételten arra figyelmeztette Bukarest Főpolgármesteri Hivatalát, hogy 800 millió lejes tartozása van a vállalattal szemben, ebből 300 milliót a napi számlák tesznek ki. Claudiu Creţu vezérigazgató szerint a cég pénzügyi helyzete kritikus és sürgős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy októbertől beindulhasson a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás. A vállalatvezető hozzátette, hogy Nicuşor Dan főpolgármester próbál megoldást találni a helyzetre, esetleg bankhitelt vesz fel azért, hogy kiegyenlíthesse a számlákat. Adrian Vigheciu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által delegált fővárosi tanácsos Facebook-oldalán drámainak minősítette a Termoenergetica helyzetét, szerinte a cég vezetése gyakorlatilag a csődöt jelentette be, ami azt jelenti, hogy Bukarest fűtés és meleg víz nélkül marad télire. (Radio România Actualităţi)

Újabb szociális intézkedés-csomagot készít elő a Szociáldemokrata Párt (PSD)

Politikai forrásokra hivatkozva a közszolgálati rádió azt közölte, hogy a jövő évtől kezdődően 450 lejjel nőhet bruttó minimálbér. Így ennek összege 3000 lejre emelkedne amelyből 200 lej adómentes lenne. Jelenleg a minimálbér 200 lejjel történő adómentes emelése nem kötelező a munkaadók számára. Az elkövetkező napokban a szociáldemokraták több belső fórumon is megvitatják a javaslatokat, majd egyeztetik elképzeléseiket a koalíciós partnereikkel is. (Radio România Actualităţi)

Az ingatlanadó új kiszámítási módja bevezetésének elhalasztását kéri a miniszterelnöktől a megyei jogú városok szövetsége

Az új rendszert január 1-től kellene bevezetni. A municípiumokat képviselő szervezet vezetője, Emil Boc kolozsvári polgármester szerint Nicolae Ciucă egyetértett a felvetéssel. A tisztségviselő elmondta, hogy gondot okoz az új adótörvény gyakorlati alkalmazása, tekintettel arra, hogy két egyidejű jogszabály egymásnak ellentmondó rendelkezéseket tartalmaz. Emil Boc szerint a miniszterelnök egyetértett az adótörvénykönyv alkalmazásának elhalasztásával, mindaddig, amíg sikerül kiküszöbölni a végrehajtásban zavarokat okozó rendelkezéseket.

Szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az ingatlanadó új kiszámítási módjának bevezetése után a nagyvárosokban nőnek, a kisebb településeken pedig csökkennek majd az ingatlanadók. (RADOR Hírügynökség)

Ezentúl nem számítják bele a középiskolai felvételi pontszámába az általános iskola felső tagozatán elért tanulmányi átlagot

A diákok rangsorolásánál kizárólag az országos képességvizsgákon elért eredményeket veszik alapul. Ezt Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter közölte hétfőn egy Facebook-bejegyzésben. A tárcavezető hozzátette, hogy az intézkedést a Társadalmi Párbeszéd Bizottsága is támogatta. Az egy hét múlva kezdődő iskolaév másik újdonsága az, hogy az ötödik osztályosok szociális és tanulmányi ösztöndíjat is kaphatnak – írta a közösségi oldalon a miniszter. (Radio România Actualităţi)

Két éven belül öblítéses vécé lesz minden iskolában – ígéri a miniszterelnök

„A helyzet az, hogy az iskolakezdés minden évben meglepetésként éri a hatóságokat” – jelentette ki Nicolae Ciucă, a felkészületlenség jeleként említve, hogy még mindig vannak tanintézmények, ahol a diákok az udvarra járnak vécézni. A kormányfő felkérte az oktatási minisztériumot, hogy a jövő év elejéig álljon elő egy tervvel, amelynek segítségével két éven belül megoldható a probléma.

Nicolae Ciucă tegnap délelőtt tanácskozott az oktatási és a belügyi tárca vezetőivel, illetve a két minisztérium területi képviselőivel az iskolakezdésről. Reményét fejezte ki, hogy az ülést nem túl későn hívták össze, és a most azonosított problémákat sikerül megoldani a szeptember 5-ig hátralévő kevesebb mint egy hét alatt. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR