Guvernul va aloca sume pentru repatrierea românilor blocați în urma anulării curselor Blue Air

Realizator: Cătălin Gomboș
Realizator: Guvernul vine în sprijinul pasagerilor ale căror curse au fost anulate de compania Blue Air și alocă bani pentru repatrierea românilor blocați în alte țări. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că toate demersurile autorităților se fac doar cu respectarea legii. Corespondentul RRA, Petruța Obrejan, are detalii.
Reporter: 2.098 de cetățeni români au apelat până acum la serviciile consulare pentru a putea reveni în țară, spunea premierul Nicolae Ciucă. El a precizat că vor fi alocați bani din fondul de rezervă bugetar al gvernului pentru repatrierea acestora. Practic, bugetul Ministerului Transporturilor ar urma să fie suplimentat cu cinci milioane de lei, bani care se vor îndrepta spre Tarom, companie care îi va transporta acasă pe cei afectați de oprirea zborurilor Blue Air.
Nicolae Ciucă: Fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situație. Ca atare, în acest sens, rog Agenția Națională de Protecție a Consumatorului să urmărească și să monitorizeze îndeaproape întregul proces, iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm funcționarea tuturor structurilor care au fost nominalizate să se ocupe de această situație, 24 de ore, pe toată perioada în care va fi activă hotărârea de guvern pe care o să o adoptăm în ședința de astăzi.
Reporter: Vicepremierul Sorin Grindeanu spune că există un regulament european, valabil pentru toate companiile aeriene, deci și pentru Blue Air, în care se precizează drepturile călătorilor. Dacă sunt întârzieri sau suspendări ale zborurilor aceștia pot cere despăgubiri.
Realizator: Amintim că 28 de curse interne și externe ale companiei Blue Air au fost anulate la plecare miercuri, pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni. De asemenea s-au anulat 29 de curse programate la sosiri. Blue Air și-a suspendat zborurile până luni, după ce Administrația pentru Fondul de Mediu i-a blocat conturile din cauza datoriilor și, în aceste condiții, nu mai poate achita costurile pentru combustibil. Companiile concurente Wizz Air și Ryanair au venit cu oferte speciale pentru românii blocați pe aeroporturile din Europa, astfel încât pasagerii pot rezerva bilete la prețuri începând cu 49,99 euro./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (7 septembrie)