Prima zi de domnie a noului monarh al Marii Britanii, Regele Charles al III-lea

Marea Britanie este în doliu național după ce Regina Elisabeta a II-a a încetat din viață, ieri, la vârsta de 96 de ani. Noul suveran, Charles al III-lea, va ajunge, astăzi, la Londra, unde se va întâlni cu premierul Liz Truss și ulterior se va adresa națiunii. Corespondenta RRA, Aura Neag, are detalii.

Reporter: Astăzi este prima zi de domnie a noului monarh, Regele Charles al III-lea. El va călători în cursul zilei de la Castelul Balmoral din Scoția, unde ieri a decedat Majestatea Sa Elisabeta a II-a, la Londra, unde va avea o întrevedere cu premierul Liz Truss.

Ei vor discuta detaliile procesiunilor și funeraliilor de stat ce urmează să aibă loc în următoarele două săptămâni pentru Elisabeta a II-a. Astăzi a început o perioadă de doliu de 10 zile. Britanicii sunt încă în stare de şoc la vestea morții Reginei Elisabeta a II-a. Mulți sunt cu ochii în lacrimi și vorbesc de importanța imensă a Reginei în viața lor, de integritatea ei și la contribuția ei la viața publică.

În mai puțin de o oră, bisericile din țară vor trage clopotele în memoria Reginei și, de asemenea, vor fi trase 96 de focuri de tun, unul pentru fiecare an de viață al Majestății Sale. Competiții sportive și mai multe greve au fost suspendate.

Spre seară, Regele Charles al III-lea se așteaptă să se adreseze națiunii. În tradiția monarhiei britanice, coroana este transferată imediat primului din linia succesorală. Urmează apoi o proclamare a noului suveran care are loc la Palatul St. James din Londra. Această proclamare ar putea avea loc în această seară sau mâine./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 septembrie