Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Primăria Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Asistenţă Socială Bucureşti, UNICEF şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) au inaugurat un nou centru de sprijin Blue Dot în Capitală pentru copiii refugiaţi şi familiile lor. Ne bucurăm să lucrăm pentru a furniza servicii şi a contribui la integrarea copiilor ucraineni refugiaţi şi a familiilor acestora, continuând în acelaşi timp susţinerea deja acordată de primărie persoanelor vulnerabile din Bucureşti. Împreună cu partenerii noştri, îi putem sprijini pe refugiaţi şi identifica noi modalităţi de furnizare a asistenţei direcţionând intervenţia către cei mai vulnerabili, a declarat viceprimarul Horia Tomescu.

Blue Dot-ul ‘Kogălniceanu’ face parte dintr-o reţea de centre de sprijin pe care UNICEF şi UNHCR au realizat-o împreună cu partenerii lor pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de bază ale copiilor şi familiilor care s-au refugiat în România, furnizându-le servicii esenţiale. Mamele ucrainene care vin la Blue Dot vor putea primi informaţiile necesare, vor putea accesa servicii esenţiale şi suport, vor putea fi înregistrate în platforma Primero pentru a fi îndrumate către serviciile specializate de care au nevoie, în timp ce copiii se pot juca într-un mediu curat şi sigur.

Până la începutul lunii august, peste 42.000 de femei şi copii refugiaţi ucraineni au beneficiat de cel puţin un tip de serviciu de sprijin oferit în centrele Blue Dot din România. Până în prezent au fost înfiinţate 11 centre Blue Dot în România şi lucrează pentru a deschide şi mai multe centre de sprijin pentru copiii refugiaţi şi familiile lor în alte zone ale ţării, în funcţie de nevoile copiilor refugiaţi.

2) Peste 87.000 de ucraineni refugiaţi au rămas în România, iar 6.400 sunt integraţi deja pe piaţa muncii, potrivit datelor de la Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, preluate într-o analiză Ernst&Young. Industria prelucrătoare, construcţiile şi HORECA sunt printre cele mai solicitate domenii de activitate. În luna august s-au împlinit şase luni de când primii cetăţeni ucraineni au ajuns în ţara noastră, iar din perspectiva fiscală, şederea pe teritoriul României pe o perioadă mai mare de şase luni presupune obligaţii fiscale suplimentare. Cetăţenii ucraineni care îndeplinesc condiţiile din legislaţia românească vor deveni impozabili în România, precizează compania de consultanţă.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.