LA TRIBUNE: Franţa şi România se înţeleg să faciliteze exportul de cereale ucrainene

Să continue şi să amplifice exportul de cereale ucrainene: acesta este obiectivul pe care Franţa şi România se pregătesc să-l valideze. „Mâine (luni) voi semna un acord cu România pentru a permite Ucrainei să exporte şi mai multe cereale„, a declarat Clément Beaune, ministru delegat la Transporturi, invitat în emisiunea Questions politiques la radio France Inter.

Aceste cereale vor merge „spre Europa şi spre ţările în dezvoltare, în special în Mediterana, care au nevoie de ele pentru probleme alimentare şi abia supravieţuiesc”, a adăugat ministrul.

Dezinformare

Acest anunţ vine a treia zi după o declaraţie a Kremlinului potrivit căreia preşedintele rus, Vladimir Putin, intenţionează să vorbească cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, despre un acord care permite Ucrainei să-şi exporte cerealele, din ce în ce mai criticat de Moscova.

Acest acord, încheiat pe 22 iulie la Istanbul, a permis deblocarea exporturilor ucrainene de grâu şi de porumb care erau până atunci împiedicate de ofensiva militară rusă, provocând teama de o criză alimentară.

Dar Rusia afirmă că propriile sale exporturi de produse alimentare şi de îngrăşăminte continuă să sufere din cauza sancţiunilor occidentale care vizează Moscova pentru intervenţia sa militară.

Miercuri, liderul rus afirmase că exporturile ucrainene merg în majoritate spre Europa şi nu spre ţările sărace. „Asta face parte din ce povesteşte Rusia, nu e adevărat„, a asigurat dl Beaune: „Dl Putin a spus că numai 3% din cerealele reexportate au mers spre ţările în dezvoltare, e mult mai mult de atât, e peste o treime„.

Potrivit ministrului, măsurile luate de europeni au permis „să se atingă din nou aproape nivelurile de export de cereale pe care îl avea Ucraina înainte de război, găsind căi terestre”.

https://www.latribune.fr/economie/international/france-et-roumanie-s-accordent-pour-faciliter-l-exportation-de-cereales-ukrainiennes-929696.html

Traducere: Gabriela Sîrbu