EUROPA LIBERĂ: Ciucă și Ciolacu vor să aducă din Coreea de Sud tehnologia din domeniul energiei nucleare

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au început miercuri o vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud. Cei doi sunt însoțiți de mai mulți miniștri, parlamentari și de directorul Nuclearelectrica.

Scopul principal al delegației române în Coreea de Sud este atragerea investițiilor coreene în domeniul energiei nucleare, conform unor surse guvernamentale.

De altfel, după cum arată componența delegației, partea română mai este interesată și de dezvoltarea relațiilor în domeniul apărării, transporturilor, industriei IT și educației, în cadrul parteneriatului strategic pe care România îl are cu Coreea de Sud, încheiat în 2008, acesta fiind și singurul de acest nivel cu o țară din Asia.

În ceea ce privește energia, ministrul Virgil Popescu a anunțat, după întâlnirea cu reprezentanții companiei Korea Hydro Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din această țară, și cu Korea Eximbank, că discuțiile s-au concentrat pe două componente.

Primul a fost legat de dezvoltarea programului nuclear românesc: construirea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul NuScale – reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) pe care România urmează să le instaleze în câțiva ani.

În acest sens, România s-a arătat interesată de tehnologia coreeană de producere a energiei nucleare și de menținere a securității nucleare, ministrul invitând partea coreeană să participe la retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă și a instalației de detritiere.

Suntem deschiși să analizăm posibilitățile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare și încurajăm participarea investitorilor sud-coreeni la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și în investițiile de la Cernavodă”, a menționat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

A doua componentă în domeniul energiei a vizat investiția Coreei de Sud în construcția hidrocentralelor din România, alături de Hidroelectrica.

Am primit semnale pozitive și dorință de implicare în aceste investiții importante. Perspectivele sunt foarte bune”, a spus Virgil Popescu.

Schimburi comerciale de un miliard de dolari

O altă misiune importantă a delegației este dezvoltarea relațiilor economice, în contextul în care schimburile comerciale cu a zecea economie a lumii au depășit anul trecut valoarea de un miliard de dolari, România înregistrând un deficit de circa 173 de milioane.

De exemplu, anul trecut, guvernul coreean a cumpărat peste 1 milion de doze de vaccin Pfizer din România, în timp ce pentru 450.000 de doze de vaccin Moderna a oferit la schimb echipamente medicale.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România își dorește creșterea investițiilor sud-coreene și este interesată în principal de energia verde și de tehnologiile digitale.

Consolidarea cooperării noastre bilaterale este cu atât mai semnificativă având în vedere contextul geopolitic și economic marcat de provocări multiple, dar și de oportunități importante”, a spus el.

În acest sens, prim-ministrul român i-a mulțumit omologului său, Han Duck-soo, pentru că țara sa sprijină candidatura României la OCDE și au discutat despre cooperarea din apărare și educație, deoarece din delegație mai fac parte miniștrii Angel Tîlvăr și Ligia Deca.

Achiziții și investiții militare

România urmărește inclusiv să cumpere tehnică militară din această țară, însă rămâne de văzut ce va obține în urma discuțiilor care vor continua în următoarele două zile, potrivit unor surse guvernamentale.

Relațiile dintre cele două țări s-au intensificat în ultimele luni, după ce luna trecută a fost semnată o nouă scrisoare de intenție privind achizițiile militare, oficialii din domeniu au discutat despre producția de echipamente militare în România, implicit transferul de tehnologie, întrucât industria de apărare din această țară utilizează standardele NATO.

Conform site-ului de profil DefenseRomania, pe lista de achiziții s-ar afla obuziere autopropulsate K9 Thunder, iar în ceea ce privește transferul de energie ar fi vizată producție de pulbere.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a afirmat că România și Coreea de Sud intră „într-o nouă etapă a dialogului politic și economic”, odată cu cea mai importantă delegație parlamentară și guvernamentală din istoria de 14 ani a parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Deocamdată, cu privire la colaborarea din acest domeniu, el a detaliat că România își dorește diversificarea acordului-cadru de cooperare, mai exact atragerea investițiilor în capacitățile de producție militară.

De asemenea, liderul PSD a completat că delegația română mai este interesată de atragerea de noi investiții și în alte domenii, precum transporturile, industriile IT & comunicații și de producția de semiconductori.

14 ani de parteneriat strategic

De rândul Guvernului, la Seul, mai sunt prezenți Florin Spătaru, ministrul Economiei, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, și Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, precum și directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Din delegația parlamentară, alături de Marcel Ciolacu, mai sunt prezenți Alfred Simonis, deputat PSD, și Eugen Bejinariu, preşedintele comisiei în domeniul securităţii naţionale din Camera Deputaților și Senat.

Din informațiile Europei Libere, primele discuții privind o vizită la Seul au fost legate de cea a unei delegații parlamentare, evoluând apoi spre una comună cu Executivul.

Oficialii români urmează ca, în următoarele două zile, să viziteze portul Busan și să se întâlnească cu o delegație a celor câtorva sute de români stabili în Coreea de Sud.

Pe agendă mai sunt trecute o vizită la compania Hanwha Aerospace, producător de soluții de apărare, la compania Hyundai Rotem, specializată în producția de material rulant, echipamente militare și inginerie de instalații.

În cele din urmă, delegația română va merge în zona demilitarizată Paju, de la granița cu Coreea de Nord.

Articol de George Costiță

https://romania.europalibera.org/a/ciuca-ciolacu-in-coreea-de-sud/32184832.html