SOFIA NEWS AGENCY: România îi va da Ucrainei MiG-urile sale modernizate

 

SOFIA NEWS AGENCY (Bulgaria), 16 aprilie 2022 – Ucraina caută disperată avioane de luptă pe care să le folosească împotriva invadatorilor ruși, iar piloții ei literalmente imploră să le fie date mai multe avioane. O știre din România ar putea oferi o soluție parțială, deși nu tocmai ideală, pentru penuria de avioane militare din Ucraina, scrie The Drive [Site-ul în cauză doar propune ca România să doneze avioanele, nu reiese ca fiind un fapt dat (https://www.thedrive.com/the-war-zone/romania-should-give-the-mig-21-lancers-it-just-grounded-to-ukraine) – n.trad.].

România a anunțat ieri că nu va mai ridica de la sol nici un avion MiG-21 LanceR, în urma unei serii de de prăbușiri, cea mai recentă fiind pe 2 martie, și că se va concentra pe flota ei în creștere de avioane F-16, din care 17 sunt versiuni AM/BM cumpărate din Portugalia. În plus, mai sunt 36 de avioane F-16 provenite din surplusul armatei norvegiene.

România are aproximativ 27 de avioane MiG-21 operaționale, din care 19 sunt LanceR-C și restul LanceR-B. În total, 111 avioane românești MiG-21 au fost modernizate la configurații LanceR, deși modelul C, care se concentrează pe superioritatea aeriană, e cel mai avansat. E de așteptat ca MiG-urile modernizate să-i fie date Ucrainei. /…/

 

Traducere: Andrei Suba/asuba/fmatei