Este interzisă folosirea sistemelor antivirus ruseşti în instituţiile publice din România

 

444 (Ungaria), 14 septembrie 2022 – Miercuri guvernul român a adoptat un proiect de lege care urmează să interzică folosirea pe calculatoarele administraţiei de stat şi locale a unor programe antivirus de fabricaţie rusă sau produse de firme aflate sub controlul Rusiei.

La începutul şedinţei de guvern, premierul Nicolae Ciucă a precizat că în ultima vreme numeroase instituţii publice din România au devenit ţinta unor atacuri cibernetice. În opinia sa, acest tip de sisteme antivirus dezvoltate de Rusia constituie o sursă de pericol în situaţia creată de războiul din Ucraina şi de aceea proiectul de lege adoptat acum va feri de acest pericol sistemele informatice de stat.

Potrivit relatării Agerpres, proiectul a fost prezentat la şedinţa de guvern de către ministrul cercetării, inovaţiei şi digitalizării Sebastian Burduja. Acesta a informat că în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, produsele şi serviciile din Rusia sau de la firmele aflate sub controlul Rusiei vor fi deconectate de la reţelele informatice şi calculatoarele autorităţilor centrale şi locale.

Burduja a afirmat că proiectul de lege va menţiona că pe viitor în România va fi interzisă achiziţionarea produselor şi serviciilor antivirus aparţinând unor firme din Rusia sau aflate sub controlul Rusiei. Încălcarea prevederilor legii atrage după sine amenzi între 50.000 şi 200.000 de lei. (MTI)

(Autor: Balázs Kaufmann)

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/fmatei