Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Crucea Roşie Română a deschis în Bucureşti magazinul social ‘Humanity concept store’, un spaţiu unde vor fi asistaţi refugiaţii ucraineni cu alimente, produse sanitare şi de igienă, dar şi articole de îmbrăcăminte. Magazinul este o alternativă la punctul umanitar al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bucureşti, de la Romexpo, unde se prezintă pentru sprijin aproximativ 1.000 de persoane pe zi. În august erau peste 55.000 de ucraineni înregistraţi pentru protecţie temporară în România, Capitala înregistrând cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni.

Magazin socialul dă posibilitatea refugiaţilor ucraineni să se aprovizioneze cu produse de bază. O dată la 10 zile, refugiaţii vor primi un pachet cu alimente, un pachet cu produse de igienă şi produse sanitare, dar şi articole de îmbrăcăminte. Cantităţile se calculează în funcţie de numărul de persoane. Astfel, o familie formată din 3 persoane va ridica 12 kilograme de alimente, 2 kilograme de produse de igienă şi 3 kilograme de haine. Pentru fiecare membru al familiei în plus se adaugă 2 kilograme de alimente, 1 kilogram de produse de igienă şi 1 kilogram de haine.

Începutul şcolii, apropierea sezonului rece, creşterile de preţuri la alimente şi combustibil sunt aspecte care aduc multă îngrijorare cetăţenilor ucraineni aflaţi în ţara noastră. Prin deschiderea acestui magazin social dorim să le luăm o parte din grija zilei de mâine şi să le oferim acces gratuit la produse de strictă necesitate, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

Magazinul social al Crucii Roşii Române este susţinut financiar de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC) şi din donaţiile colectate de Crucea Roşie Română în campania ‘Umanitatea nu are graniţe’. Federaţia va continua să sprijine Crucea Roşie Română pentru a interveni la criza din Ucraina, asigurându-se că ajungem la cei care au cea mai mare nevoie, a menţionat Bilal Hussain Shah, managerul de operaţiuni al IFRC pentru România.

Magazinul social din Bucureşti este al 11-lea magazin de acest tip pe care Crucea Roşie Română îl deschide pentru cetăţenii ucraineni. Celelalte 10 magazine sociale funcţionează, din luna martie, în judeţele Botoşani, Braşov, Cluj, Iaşi, Maramureş, Teleorman, Tulcea, Satu Mare, Sălaj şi Vaslui.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.