ANRE a aplicat sancțiuni în valoare de aproape 15 milioane de lei operatorilor din piața de energie începând din 2019

Realizator: Cătălin Gomboș – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a făcut pe luna septembrie bilanțul tuturor investigațiilor și amenzilor date operatorilor din piața de energie. ANRE afirmă că din 2019 până azi a aplicat sancțiuni în valoare de aproape 15 milioane de lei. Cea mai mare parte a amenzilor a fost dată pentru operațiuni suspectate de a manipula piața și care au ca rezultat creșterea artificială a prețului energiei electrice și a gazelor naturale. Totuși, operatorii au dreptul să conteste aceste acțiuni în instanță, iar mulți dintre ei o fac. Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu, are detalii.
Reporter: Aproape 13 milioane de lei constituie amenzi pentru participanții la piața energiei electrice și două milioane de lei pentru cei din piața gazelor. Cele mai multe amenzi au fost date pentru tranzacții de tip A-B-A sau A-B-C-A, tranzacții suspectate de a fi crescut prețul în piață prin vânzări succesive între operatori. Gabriela Moroianu, analist în domeniul energiei, spune că cei afectați ar fi nu doar consumatorii, ci și statul român, în condițiile schemei de ajutor pentru factură.
Gabriela Moroianu: Compania A vinde către compania B o cantitate de energie electrică sau gaze naturale la un anumit preț, după care, după un timp, compania B revinde companiei A aceeași cantitate de curent electric sau gaze naturale, dar la un preț mai mare. Problema este că crește artificial prețul, dar și suma pe care statul o decontează cu această ocazie.
Reporter: Totuşi, spune Gabriela Moroianu, această suspiciune de manipulare a pieței este greu de demonstrat în condițiile în care, spre exemplu, livrarea energiei electrice și cererea consumatorilor trebuie echilibrată minut cu minut pentru ca sistemul să nu dea rateuri, ceea ce presupune apariția unor tranzacții suplimentare între operatori. Este și motivul pentru care unii participanți la piață au contestat aceste amenzi, amenzi care pot fi în cuantum de la 5% până la 10% din cifra de afaceri./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 septembrie)