Direcția Naţională Anticorupție aniversează 20 de ani de activitate

Realizator: Cătălin Gomboș – Direcția Naţională Anticorupție aniversează marți 20 de ani de activitate. La evenimentul organizat cu acest prilej la Cercul Militar Național din București au participat președintele Klaus Iohannis și reprezentanți ai unor instituții din sistemul judiciar, transmite corespondentul RRA, Diana Surdu.
Reporter: „Rezultatele DNA au făcut ca instituția să fie recunoscută ca un model de succes printre organizațiile anticorupție și din lume”, a declarat procurorul-șef al instituției, Crin Bologa. În 20 de ani de activitate au fost trimiși în judecată peste 15 mii de inculpați pentru fapte de corupție în dosare cu prejudiciu total estimat la peste patru miliarde de euro.
Crin Bologa: Rezultatele Direcției Naționale Anticorupție au fost importante pentru admiterea României la data de 1 ianuarie 2007 și, începând de atunci, de comun acord, Uniunea Europeană și România au instituit Mecanismul de Cooperare și Verificare, un instrument menit să asigure în țara noastră respectarea statului de drept și lupta anticorupție.
Realizator: Președintele Klaus Iohannis a declarat că lupta împotriva corupției rămâne un obiectiv al mandatului său. Procurorii anticorupție au nevoie de resurse umane și bugetare și de legi ale justiției în acord cu recomandările europene, a mai spus șeful statului, Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: Coincidența face că acest moment aniversar al DNA să aibă loc în perioada în care parlamentul dezbate proiectele legilor justiției propuse de guvern în luna august, după un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultări publice cu sistemul judiciar și cu Comisia Europeană.
Reporter: Procurorii anticorupție au primit urări și aprecieri în mesaje video de la partenerii europeni, dar și de la șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, și de la Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 septembrie)