Acordul de la München – o strategie actuală?

Context

Într-un context complicat al anilor interbelici, Germania nazistă a derulat o politică revizionistă, din dorința de a anexa teritorii și pentru a asigura protecție cetățenilor germani discriminați în regiuni. Motivul principal, spun istoricii, a fost însă dorința lui Hitler de a “spăla” rușinea la care Germania a fost supusă după finalul războiului, teorie care a apărut după finalul războiului și a circulat în toată perioada interbelică. Această teorie lansa ideea că Germania a fost trădată în război de anumite persoane din interior și exterior. Aceste persoane au fost politicieni și alte categorii de persoane. Practic, regimul lui Hitler s-a consolidat rapid datorită nemulțumirilor adunate de persoane față de politicile aplicate între 1918 și 1933.

Anexarea regiunilor sudete

În iarna anului 1925, Germania, Marea Britanie, Franța și Belgia au semnat la Londra Tratatul de la Locarno prin care s-a sperat la vremea aceea că  va menține pacea în Europa, prin reafirmarea graniței de Vest a  Germaniei, cu Belgia și existența unei zone tampon, Renania, care era la graniță și cu Franța. Tratatul de la Locarno liniștește atmosfera pentru o vreme iar în 1930, în urma unui proces de negociere derulat de mediul politic german, militarii aflați în zona au fost retrași treptat până în 1930. Ulterior, în 1936 alipește  Renania, iar aliații vestici nu reacționează, având temerea că reacția ar putea duce la începutul unui nou război mondial. În 1938, în luna martie, Hitler anexează și Austria, fără ca aliații să reacționeze, lucru comentat intens atunci. Nici Chamberlain, primul ministru britanic sau Daladier, cel francez, nu au reușit să descifreze intențiile lui Hitler dar nici nu au putut să reacționeze conform statutul de mare putere dobândit după război.

Chestiunea Austriei i-a oferit lui Hitler o cheie de siguranță în fața unei posibile riposte a aliaților întrucât, prin lipsa de reacție a acestora, a înțeles faptul că și alte posibile anexări pot fi posibile.

Astfel, în septembrie 1938, Hitler a decis să anexeze Regiunea Sudetă a Cehoslovaciei, pe motiv că populația germană este supusă unui tratament inimaginabil de către ofițerii cehi.   Deși în cadrul primei întâlniri se ajunsese la un acord favorabil dictatorului cu privire la Regiunea Sudetă din Cehoslovacia, acesta cotinua să își mărească pretențiile.

Pe data de  pe 22 septembrie, în cadrul celei de-a doua întâlniri, la Godesberg, Hitler a cerut cedarea imediată a Regiunii Sudete către Germania și evacuarea populației cehoslovace de pe teritoriul acesteia până la sfârșitul lunii. Cererea liderului nazist a fost respinsă atât de Guvernul cehoslovac, cât și de cel francez și britanic. Ca răspuns la acest demers, ziua următoare, Cehoslovacia a început mobilizarea trupelor, în timp ce Hitler i-a comunicat lui Chamberlain că va decreta mobilizarea generală pe 28 septembrie. Pus într-o situație neprevăzută, Chamberlain a convocat o nouă întrunire,  între Germania, Italia, Franța, Marea Britanie și Cehoslovacia.

Hitler, la apelul lui Mussolini, a acceptat invitația, însă fără participarea Cehoslovaciei.

Pe 29 septembrie 1938, la ora 12:45, începea ședința de lucru între cei patru lideri, iar la ora unu a nopții, deci, practic pe 30 septembrie, a fost semnat acordul, care îndeplinea condițiile lui Hitler. Regiunea Sudetă urma să fie anexată de Germania, o comisie internațională urmând să traseze noile frontiere, iar cehii din regiune erau obligați să evacueze teritoriul până pe 10 octombrie.  Rezolvarea acestei situații a fost privită de Chamberlain ca o reușită foarte mare pentru pacea pacea europeană. Churchill a caracterizat ulterior acțiunile acestuia ca un “dezastru”. Alături de acest lucru, Churhill a menționat “ Ai avut de ales între război și lipsa de onoare. Ai ales lipsa de onoare și vei avea război“. (Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.rfi.ro/politica-89962-accent-istorie-acord-munchen-onoare-razboi

https://www.britannica.com/place/Sudetenland

https://www.nationalarchives.gov.uk/education/resources/german-occupation/

https://www.nationalarchives.gov.uk/wp-content/uploads/2014/04/the-german-occupation-of-the-rhineland-source-5.jpg

https://www.historytoday.com/archive/months-past/munich-conference

https://www.jstor.org/stable/1405019