Știri Radio Ujgorod – 30 septembrie

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Asociaţia „Sus Inima” organizează pe 1 octombrie „Ziua Porţilor deschise” la Şcoala ucraineană primară din Sibiu (centrul României). Programul şcolar zilnic va începe de luni, 3 octombrie 2022. Curriculumul este aliniat cu programa educaţională din Ucraina. În cadrul scolii vor fi 4 învăţători, un profesor de limba română, un profesor de limba engleză, un profesor de limba ucraineană şi 2 profesori de arte şi tehnologii. În afara profesorului de limba română, întreg personalul este format din cadre didactice refugiate din Ucraina. Este foarte important ca aceşti copilaşi să aibă acces la educaţie, într-o prima faza în limba lor maternă, acest fapt le va uşura procesul de învăţare în general, dar în special cel al limbii române. Ne dorim ca pe viitor majoritatea dintre ei să poata fi integraţi, dacă vor alege să rămână în Sibiu, în sistemul de învăţământ local, a declarat Lu Knobloch, din partea „Sus Inima”.

Spaţiul în care se vă desfăşura activitatea este pus de la dispoziţie de către Parohia Evanghelică Sibiu, gratuit. Părinţii elevilor au achitat o taxă de 200 de lei (circa 40 de euro) pentru fiecare copil. Proiectul, în care sunt înscrişi până acum peste 230 de copii, se va desfăşura pe parcusrul întregului an şcolar, până în iunie 2023. Copiii vor avea posibilitatea sa înveţe limba româna, iar în următorul an vor putea continua şcoala, fie în sistemul educaţional românesc, fie să se întoarcă în Ucraina şi să reintre în sistemul educaţional de acolo.

2) Prefectura Brăila (estul României) a informat cetăţenii care găzduiesc refugiaţi ucraineni că pot deconta în continuare cheltuielile legate de cazare şi hrană, plata fiind de 50 lei (circa 10 euro) de persoană pe zi pentru cazare şi 20 lei (circa 4 euro) de persoană pe zi pentru masă. Cei care se oferă să găzduiască refugiaţi ucraineni au la dispoziţie un număr de telefon unic, pentru a fi luaţi în evidenţă în cazul în care va fi nevoie de ajutorul lor pe partea de cazare. Pentru a beneficia de decontarea acestor sume, cetăţenii care au o locuinţă pe raza judeţului Brăila şi găzduiesc persoane refugiate din zona conflictului armat din Ucraina, trebuie să depună, în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, pentru luna precedentă, o cerere la Primăria pe raza de competenţă a căreia se află imobilul unde urmează a fi cazate persoanele refugiate.

3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.