Peer Gebauer: Mulţumesc României pentru rolul său constructiv în Europa

Festivităţile Ambasadei Germaniei la Bucureşti, consacrate Zilei Unităţii Germane, se desfăşoară sub mottoul „30 de ani de prietenie şi parteneriat româno-german în Europa”.

Ambasada Germaniei la Bucureşti aniversează astăzi Ziua Unităţii Germane şi Reunificarea Germaniei la 3 octombrie 1990, devenită posibilă atunci în urma căderii Zidului Berlinului şi sfârşitului Războiului Rece. Festivităţile au loc în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Dr. Peer Gebauer, a subliniat: „Ziua Unității Germane celebrează reunificarea pașnică a Germaniei de acum 32 de ani. Pentru noi, germanii, această reunificare reprezintă o şansă istorică, care nu ar fi fost posibilă fără partenerii și prietenii noștri apropiați din Europa și Statele Unite ale Americii. Femei și bărbați curajoși din RDG-ul de atunci și din multe țări din Europa de Est, inclusiv de aici, din România, au contribuit în mod decisiv la căderea Cortinei de Fier. Lor le datorăm recunoştinţa noastră.”

Cu prilejul anului aniversar al Tratatului de prietenie româno-german, din 21 aprilie 1992, festivităţile se desfăşoară sub mottoul „30 de ani de prietenie şi parteneriat româno-german în Europa”. Tratatul de prietenie reprezintă în continuare fundamentul cooperării noastre strânse sub aspect politic, economic și cultural într-o Europă unită.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Mă bucur că am reușit să sărbătorim acest an aniversar al prieteniei printr-o serie de vizite politice la nivel înalt. Vizita președintelui federal Frank-Walter Steinmeier, la 4 mai 2022, a reprezentat desigur punctul culminant, dar și vizita președintelui Bundesratului Bodo Ramelow, a ministrului Afacerilor Externe Annalena Baerbock și a numeroși alți miniștri și parlamentari au evidențiat cât de strâns a devenit parteneriatul nostru și cât de mult prețuim România ca partener important în Uniunea Europeană și în cadrul NATO.

Acest lucru este cu atât mai important după 24 februarie 2022: Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea prevederilor dreptului internaţional, marchează un moment de cotitură în istoria Europei – cum pe bună dreptate a subliniat cancelarul federal Olaf Scholz. Condamnăm cu fermitate această încălcare flagrantă împotriva ordinii juridice internaţionale. Rusia nu trebuie să câştige acest război. De aceea vom sprijini în continuare Ucraina şi poporul ucrainean, alături de partenerii noştri din cadrul Uniunii Europene, al NATO şi al comunităţii internaţionale, atât cât va fi necesar. În aceste vremuri dificile trebuie să fim solidari în Europa şi să nu ne lăsăm divizaţi de către Rusia.

Mulţumesc în mod deosebit României pentru sprijinul său remarcabil acordat refugiaţilor din Ucraina şi pentru rolul său constructiv în Europa, la consolidarea militară a flancului estic al NATO şi la coordonarea convoaielor umanitare pentru Ucraina, precum şi pentru sprijinul comun acordat Republicii Moldova.

Parteneriatul nostru româno-german cuprinde, însă, mult mai mult decât doar sfera politică, cu precădere excelentele relaţii economice. Germania este cel mai important partener comercial al României, aici activează cu succes peste 7.500 de companii germane care asigură valoare adăugată şi locuri de muncă calificate.

Înainte de toate, însă, prietenia noastră se bazează pe legăturile noastre strânse sociale şi culturale. Un rol esenţial revine în acest sens minorităţii germane din România, precum şi numărului din ce în ce mai mare de cetăţeni români în Germania, care reprezintă o punte importantă între societăţile noastre.

Anul acesta am încercat să celebrăm acest parteneriat strâns prin numeroase evenimente.

Menţionez aici expoziția Institutului pentru Relaţii Externe (ifa) cu fotografii istorice alb-negru ale Barbarei Klemm, ´Petrecerea aniversară a prieteniei´ cu DJ de la Berlin și București, precum și ´Berea prieteniei germano-române´ în ediţie specială, pe care o vom oferi tuturor invitaților la recepția prilejuită de ziua națională. Aș vrea să menționez și expoziția ´Noi2 – Wir2´ a Goethe-Institut, cu portrete ale unor povești germano-române foarte personale, care este prezentată în mai multe locuri, inclusiv la recepția de astăzi. Au avut loc numeroase alte evenimente muzicale, de teatru, literatură și dezbateri, motiv pentru care doresc să mulțumesc Ministerului Afacerilor Externe al României și tuturor organizațiilor mediatoare și partenere care au contribuit la succesul acestui an aniversar.”/ czaharia

Ambasada Germaniei la Bucureşti/DW – DEUTSCHE WELLE, 3 octombrie 2022

https://www.dw.com/ro/peer-gebauer-mul%C5%A3umesc-rom%C3%A2niei-pentru-rolul-s%C4%83u-constructiv-%C3%AEn-europa/a-63320684/