Zelenski declară prin decret „imposibile” convorbirile dintre Ucraina şi Vladimir Putin

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat, marţi, un decret ce declară oficial drept „imposibile” perspectivele oricăror discuţii ale ucrainenilor cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, însă lasă deschisă uşa convorbirilor cu Rusia.

Decretul oficializează declaraţiile făcute de Zelenski, vineri, după ce preşedintele rus a proclamat patru regiuni ocupate ale Ucrainei drept parte a Rusiei, în ceea ce Kievul şi Occidentul au calificat drept un simulacru ilegitim. „El (Putin) nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, noi suntem gata pentru un dialog cu Rusia, însă cu un alt preşedinte al Rusiei”, a spus Zelenski, vineri. Forţele ucrainene şi-au continuat ofensiva rapidă în est, recucerind teritorii în zonele anexate de Rusia.

Putin, care împlineşte 70 de ani în această săptămână, a dominat peisajul politic al Rusiei de mai bine de două decenii şi ar putea candida pentru cea mai înaltă funcţie în stat de încă două ori, conform reformelor constituţionale pe care le-a prezidat, existând posibilitatea de a rămâne la putere până în 2036./mbrotacel/lalexandrescu

REUTERS – 4 octombrie