BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară la 6,25%

„Radiojurnal” – Realizator: Gabriela Mitrovici – Banca Națională a României dă în ultima vreme semnale că este îngrijorată de inflație. În această săptămână, BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, peste așteptările analiștilor. Potrivit redactorului șef al ”Ziarului Financiar”, Sorin Pâslaru, economia este la un punct de inflexiune în această toamnă, iar toate presiunile inflaționiste vor continua.
Sorin Pâslaru: Acest medicament amar al creșterii dobânzilor ar fi singurul care ar putea să potolească inflația. E un medicament amar, pentru că BNR încearcă practic să ne facă să consumăm mai puțin, adică să economisim mai mult și să consumăm mai puțin și indirect în felul acesta comercianții să micșoreze prețurile. Asta înseamnă însă, că am putea avea o frânare puternică a economiei. Banca Națională până acum a încercat să mențină un oarecare echilibru, însă acum s-a dus complet partea aceasta a frânării economiei cu orice preț. Ne va costa un pic. Economia este la un punct de inflexiune în această toamnă.
Realizator: Analistul economic Sorin Pâslaru a mai declarat la Radio România Actualități că în continuare populația va fi afectată de aceste lucruri, care se vor reflecta în creșterea ROBOR. De asemenea, estimează el, cei ale căror credite se calculează după IRCC vor resimți șocul undeva în trimestrul doi al anului viitor./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 octombrie)