Știința dezvăluie câte sunt și cât cântăresc toate furnicile din lume

Greutatea unei furnici este absolut insignifiantă. Dar câte sunt și cât cântăresc împreună toate furnicile din lume? Știința a răspuns la această întrebare. După cum arată un nou studiu, există aproximativ 20 de cvadrilioane de furnici pe Pământ, adică 20.000.000.000.000.000.000.000.000 de insecte.
„Furnicile lumii constituie în mod colectiv aproximativ 12 milioane de tone de carbon uscat. Aceasta depășește masa tuturor păsărilor și mamiferelor sălbatice ale lumii combinate. Este, de asemenea, egală cu aproximativ o cincime din greutatea totală a oamenilor”, spun cercetătorii.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au efectuat „studii privind abundența furnicilor în multe medii pentru a face estimări ale furnicilor arboricole și care locuiesc la sol prezente în aproape toate ecosistemele terestre majore”.
Deși avem tendința de a ne imagina furnicile doar pe pământ, acesta nu este habitatul lor principal. Furnicile care trăiesc în copaci depășesc numărul celor care trăiesc pe pământ cu aproximativ șase la unu. De asemenea, ținând cont de diversitatea greutăților furnicilor, cercetătorii ajung la concluzia că carbonul uscat din acele cvadrilioane însumează aproximativ 12 megatone.
„Se estimează că furnicile escavează până la 13 tone de sol la hectar pe an și cresc foarte semnificativ disponibilitatea locală a nutrienților, însă ele constituie doar 1,2% din speciile terestre și reprezintă cel puțin 6% din biomasă”, au conchis oamenii de ştiinţă. (www.20minutos.es – 10 octombrie)/rcostea