Oktoberfest a împlinit 212 ani

Cea mai mare sărbătoare a berii din lume, „Oktoberfest”, datează începutul secolului al XIX-lea. Pe 12 octombrie 1810 avea loc nunta prinţului Ludwig, moştenitor al coroanei Bavariei, cu prinţesa Therese von Sachsen-Hilburghausen, motiv pentru care, în centrul oraşului München a domnit atmosfera de sărbătoare zile în şir. Cinci zile a durat această sărbătoare, respectiv până 17 octombrie 1810, fiind organizată totodată și o cursă de cai. Locul de desfăşurare ales a fost o pajişte de la periferia oraşului denumită, în cinstea miresei, „Theresienwiese” (Pajiştea Theresei).

Anul următor, în 1811, s-a decis din nou organizarea cursei de cai şi a primei sărbători pentru „înflorirea economiei agrare bavareze”. I s-a adăugat un târg de fermieri cu expunerea și premiarea celor mai frumoși cai și tauri. În 1813, sărbătoarea nu s-a putut ține, deoarece la acea vreme Bavaria era implicată în războaiele napoleoniene.

În 1818 au fost instalate primul carusel și leagăne. Și, desigur, ceea ce este tipic pentru Bavaria – primele tarabe de bere.

În 1835, la nunta de argint a regelui Ludwig I cu Therese de Bavaria, a avut loc ceea ce, ulterior, avea să devină tradiţie la Oktoberfest: parada costumelor populare bavareze. A numărat aproximativ 9.000 de participanţi şi o lungime de 7 km.

Administraţia oraşului şi-a asumat organizarea evenimentului începând din 1819, însă rolul berii crește în timp. În primele decenii, această băutură se vindea la standuri mici, apoi, în 1896 au fost introduse corturile.

În 1872, Oktoberfest a fost prelungit și mutat până la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, deoarece în acest moment vremea în München este în cele mai multe cazuri constant bună și temperatura în timpul zilei crește la +30 ° C, ceea ce potențează setea vizitatorilor și crește veniturile organizatorilor evenimentului.

În 1910, Oktoberfest și-a sărbătorit centenarul. Cu această ocazie s-au vândut 1,2 milioane de litri de bere. În 1913 a fost înființat cel mai mare cort din istoria festivalului cu 12.000 de locuri, Bräurosl. În 1938, cursele de cai au fost desfiinţate din motive organizatorice.

Primul și al Doilea Război Mondial au adus o pauză forțată în celebrarea „cele mai populare sărbători”. Abia în 1950, primarul orașului München, Thomas Wimmer, a reînviat tradiția sărbătorilor, care se menține și astăzi: edilul dă cep primului butoi de bere în prima sâmbătă, la ora 12.00, declarând astfel deschis festivalul. Această ceremonie este deosebit de importantă, înainte de acest moment consumarea alcoolului în perimetrul Oktoberfest-ului nefiind permisă.

În 212 ani de existență, Oktoberfest a fost anulat de 24 de ori, din cauza războaielor sau a unor epidemii.

Oktoberfest este inclus în Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai mare sărbătoare din lume!

În prezent, sărbătoarea nu este celebrată doar în München. Hanovra se laudă cu cel mai mare Oktoberfest din nordul Germaniei, iar în orașe precum Stuttgart, Bad Hersfeld, Eisleben sau Hildburghausen se organizează festivaluri de toamnă similare. Festivalul bavarez și-a extins popularitatea și pe alte continente. Există astfel la ora actuală festivaluri cu același nume în SUA, Canada, Brazilia, China, Australia, Thailanda etc. (Autor : Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.oktoberfest.de/en

https://www.muenchen.de/int/en/events/oktoberfest/history.html

https://www.britannica.com/topic/Oktoberfest

https://en.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest