Dileme de design interior – Cum să ascundem televizorul

Nu există nicio modalitate delicată de a spune acest lucru, așa că o vom spune clar și răspicat: un televizor este o „pată neagră” evidentă indiferent în ce cameră s-ar afla, putând fi sursa multor dileme de ordin casnic. Dar asta nu înseamnă că veți fi nevoiți să alegeți tot timpul între designul perfect al camerei și sesiunile de urmărire a emisiunilor și serialelor preferate, sau că veți fi condamnați să vă uitați la acea „gaură neagră” pentru totdeauna. Unii specialiști sunt de părere chiar că televizorul nu are ce căuta în dormitor, întrucât poate dăuna odihnei și somnului, perturbându-le strașnic. Dulapurile special create pentru televizoarele mari și voluminoase au fost binevenite la vremea lor, dar odată cu apariția ecranelor plate, piesele greoaie de mobilier nu prea își mai au rostul. Dacă doriți să evitați ca ecranul plasmei nou achiziționate să fie perceput drept punctul maxim de non-atracție al camerei de zi, dar și să aduceți aspectul sufrageriei în actualitate, există câteva sfaturi practice pentru a vă reorienta toată atenția către decor, fără a ascunde televizorul în spatele unui dulap inestetic. Minimizați, astfel, impactul negativ al „micului” ecran negru, îmbinându-l armonios în designul încăperii!


Camuflajul
Într-adevăr, televizoarele chiar sunt ca niște găuri negre în decor: când sunt stinse, suprafețele lor mari și negre parcă absorb toată lumina, atrăgând prea mult atenția spre niște piese complet lipsite de armonie. Unul dintre cele mai simple moduri de a le ascunde este de a lupta cu foc contra focului. Plasați, așadar, televizorul în fața (sau chiar în interiorul) unui perete foarte închis la culoare. Acest lucru va camufla literalmente ecranul până la punctul în care abia dacă va fi observat. Desăvârșiți metoda prin placarea cu piese metalizate sau cu vopsea neagră (fie ca perete de accent plin, fie doar zona din jurul televizorului). Pentru un efect extrem, un finisaj lucios din lemn negru va imita strălucirea ecranului în sine, iar finalul va fi de-a dreptul cameleonic.

Pereții media
Mult mai eficiente decât dulapurile până în tavan care includeau și televizorul, ”centrele” media moderne adesea, pur și simplu, înconjoară aparatul cu un perete de rafturi plutitoare pentru a ajuta vizual la distragerea atenției de la ecran, oferind în același timp noi spații de stocare utile. Până nu de mult, aceste spații ar fi fost înțesate cu DVD-uri, CD-uri și casete video, însă astăzi, datorită noilor tehnologii, au doar un rol decorativ. Poziționarea televizorului într-un perete media asimetric ajută la ne-accentuarea lui, fără să-l evidențieze sau să-l pună în relief. Acest lucru face peretele să fie perceput ca o compoziție din care nu lipsesc alte elemente fascinante (cum ar fi flori, vaze, suveniruri, decorațiuni), în loc să permită ecranului să fie partea centrală a „spectacolului” vizual.

Menținerea unui profil
De multe ori televizoarele sunt instalate mult prea sus, întrucât oamenii au tendința de a le plasa într-un loc în care acestea arată cel mai bine. Uităm că, de fapt, în momentul montării aparatului poziția noastră este de stat în picioare, iar când ne vom uita propriu-zis la televizor o vom face stând jos. Plasarea televizorului la un unghi adecvat, ne va ajuta să ne mai și luăm ochii de la el din când în când, mai ales dacă îl așezăm sub niște rafturi vopsite într-o nuanță distractivă. Podelele închise la culoare sau un covor în nuanțe întunecate va îngădui televizorului practic să se scufunde vizual în pardoseală, de unde nu va mai putea ieși decât când va fi aprins.

Bibliotecile
Pentru o abordare mai puțin modernă, plasați televizorul într-un sistem de rafturi pline (mai degrabă decât într-unul de rafturi minimaliste sau liber-plutitoare) pentru a crea un aspect mai de tranziție. ”Înrămarea” televizorului într-un ansamblu personalizat îi va permite acestuia să se amestece și mai profund în cazuistică, astfel încât ecranul să nu mai fie atât de vizibil (și nici chiar numele lucioase ale mărcilor). Și aici, asimetria ne poate fi cea mai bună prietenă, întrucât plasarea televizorului într-o parte a unei biblioteci încăpătoare sau a unui corp de bibliotecă ceva mai lat, va anula sentimentul de punct focal vizual. În funcție de aranjamentul mobilei, acest lucru poate permite, de asemenea, unui televizor bine poziționat să fie privit atât de pe canapea, cât și de pe scaunul sau fotoliul preferat, chiar dacă nu se află în centrul acestora.

Punctele focale concurente
Indiferent dacă un televizor este plasat în centrul unui perete sau nu, acesta tot va fi o mare pată neagră în schema de culori. Puteți încerca să o ignorați (ceea ce însă nu o va face să dispară), sau puteți să o ”îmbrățișați”, adăugând negru sau alte culori închise prin celelalte elemente, pentru a ajuta la echilibrarea aspectului. Puteți utiliza unele lucrări de artă negre de mărimi considerabile, un dulap negru format numai din sertare sau un șemineu de culoare închisă, care vor servi la menținerea televizorului oarecum în umbră. Uneori, cel mai bun mod de a armoniza televizorul cu celelalte elemente, este de a folosi o piesă sau un ansamblu de piese cu o greutate vizuală similară pe partea opusă a încăperii, cum ar fi, de exemplu, un raft închis la culoare cu cărți în același ton.

Blocarea priveliștii
Chiar dacă plasarea unor obiecte în fața televizorului cu scopul de a-l bloca sau izola, nu pare o idee foarte practică, țineți cont de faptul că aparatul în sine nu trebuie neapărat ascuns din toate unghiurile. Un scaun plasat în dreptul televizorului îl va ascunde, cel puțin parțial, de privirea celor care traversează holul sau intră pe ușă, astfel încât ecranul va fi, într-o oarecare măsură, ferit de examinările indiscrete. Îl puteți repune oricând „în drepturi” și îl puteți revalorifica atunci când vă trântiți pe canapea pentru a urmări emisiunea preferată. Rețineți că, împingând televizorul până în spatele unui raft ceva mai adânc, îl veți minimiza în mod similar din mai multe unghiuri, ceea ce face această tehnică să fie de două ori mai eficientă.

Pierderea în mulțime
Pereții tip galerie (adică acei pereți cu foarte multe obiecte pe metru pătrat, de la tablouri, poze de familie și până la diferite decorațiuni) sunt o tendință de durată, așa că de ce să nu profitați de acest stil și să ascundeți televizorul chiar în văzul tuturor, printre mulțimea de picturi sau fotografii înrămate. Folosiți opere de artă cu rame negre, și chiar luați în considerare amestecarea unor elemente (cum ar fi plăci sau busturi), pentru a crea un aspect media complet și mixt. Acest lucru funcționează excelent, în special, în cazul în care unele dintre piese sunt la fel de mari sau chiar mai mari decât televizorul. O piesă pătrată neobișnuită plasată în partea din stânga sus nu va mai atrage atenția asupra televizorului, iar celelalte piese mai mici vor conduce privirile de jur împrejur. Și iată cum dintr-odată televizorul nu va mai fi punctul de atracție! De asemenea, puteți pur și simplu așeza câteva obiecte de dimensiuni mici deasupra televizorului, pe unul din rafturile superioare, o modalitate foarte bună ce poartă un farmec aparte, care funcționează atât în spații moderne cât și în cele tradiționale.

În spatele draperiilor
Asemenea unui vechi cinematograf, cu proiectoare ce reflectă din locuri ascunse, puteți masca inesteticul televizor folosindu-vă de tratamentele pentru ferestre (în special draperii sau perdele mai groase), care vă completează designul de interior. Montați monitorul pe perete și agățați tija pentru perdea chiar deasupra acestuia, putând apoi, să închideți draperiile atunci când nu folosiți televizorul. Perdelele mai lungi, până la podea, creează un aspect formal, în timp ce versiunile mai scurte, ca de cafenea, sunt mai casual.

În spatele unei hărți de epocă
Acesta este cel mai bun mod de a ascunde, acoperi sau camufla un televizor în biroul de acasă. O tendință de decor care a revenit major la modă este glam vintage-ul, așa că nu mai este ceva neobișnuit să vedem piese antice sau retro așezate chiar lângă cele ultra-moderne. Aspectul eclectic este atât relaxat, cât și interesant, plin de începuturi de conversație. Luați o hartă de epocă a lumii, de exemplu, sau dintr-o țară care are o importanță pentru familia dvs. și agățați-o într-un loc central în camera dvs. de zi sau în biroul înțesat de documente și plasați televizorul în spatele ei, pentru o ascunzătoare cu stil.

Într-o piesă de mobilier antic
Aveți o piesă de mobilier moștenită pe care nu știți cum să o utilizați? Vechile dulapuri și comode pot arăta grozav, dar se simt total nepractice atunci când sunt pline doar cu bijuterii, cosmetice și alte bagatele. Așadar, a sosit timpul să le folosiți scoțând câteva rafturi interioare, făcând o mică gaură în spate pentru cabluri și făcând loc televizorului. Puteți lăsa ușile dulapului închise atunci când aparatul este stins pentru a-l păstra cu adevărat ascuns.

În spatele unui panou glisant
O altă idee unică este să vă plasați televizorul în spatele unui panou glisant. Puteți împodobi panoul cu poze înrămate, accente decorative sau pur și simplu să-l pictați și să-l păstrați într-un accent rustico-șic. Panourile în stil acordeon funcționează cel mai bine, deoarece pur și simplu le puteți împinge când este timpul să apăsați „play”.

Integrat într-o oglindă
Dacă doriți ca locuința dvs. să arate cât mai elegant și modern posibil investiți într-un televizor tip oglindă personalizat! Deși veți cheltui puțin mai mult pe această piesă, va deveni rapid unul dintre cele mai practice elemente din casa dvs. O piesă de artă care este în același timp cool, dar clasică, aceasta este o modalitate grozavă de a vă ajuta televizorul să îndeplinească o dublă activitate. Ecranele oglindă vă permit să potriviți interiorul casei dvs. cu televizorul, transformându-l pe cel din urmă într-un televizor oglindă sofisticat. Compatibil cu ecranele 4k, caracteristici 3D și touchscreen, nu este doar un element de design, ci și un dispozitiv de divertisment puternic., combinând tehnologii de ultimă oră cu materiale high-end. De obicei, atunci când doriți o oglindă, aveți întotdeauna preferințe personale în funcție de cameră și de elementele decorative deja existente. Acest lucru vă permite să scăpați de ecranul permanent negru în fundal care pare să nu se regăsească aproape niciodată în peisaj. Doar imaginați-vă! Pereți oglindă, care, datorită unui simplu click pe un control de la distanță, se vor transforma instantaneu în ecrane gigant de difuzare a unor filme sau programe TV și totodată un televizor care devine o oglindă, de îndată ce îl opriți. Beneficiați în acest fel atât de un televizor potrivit cu ultimele inovații tehnologice, cât și de o oglindă minunată, care se poate potrivi în living sau orice altă cameră din casă aducând o armonie perfectă, eleganță și sobrietate. Prin urmare, ecranele sunt echipate cu ultimele tehnologii, cum ar fi LCD, LED și chiar 3D. Ecranele oglindă se adaptează oricărei încăperi din casă sau unitate: camera de zi, dormitor, bucătărie, baie, birou, aducând un plus de rafinament și stil camerei în doar câteva minute. Ecranul este integrat în oglindă astfel încât nu v-ați putea imagina că un ecran este ascuns în spate, până când acesta este pornit și oglinda se transformă, ca prin magie, în televizor. Ecranul oglindă se potrivește, de asemenea, tuturor stilurilor: moderne, contemporane sau baroce, oglinda și finisajul putând fi adaptate la toate tipurile de amenajare.

În spatele pieselor de artă supradimensionate
Pe lângă pereții galerie, o altă tendință care a împânzit lumea designului este arta supradimensionată. Gândiți-vă la imprimeuri botanice gigantice și la peisaje urbane din podea până în tavan. Aceste instalații nu numai că sunt atrăgătoare și dramatice, dar vă oferă mult spațiu pentru a ascunde un televizor în spatele lor. Instalați-vă opera de artă pe o galerie sau o șină și mutați-o în lateral când aveți companie.

În spatele unui paravan antic
Dacă vă uitați suficient de bine, puteți găsi adesea paravane antice de inspirație asiatică la magazinele second-hand și la cele de antichități. Acestea arată grozav și vă oferă un loc grozav pentru a vă ascunde televizorul. Modelele complicate adaugă o notă superbă de finețe, delicatețe și subtilitate sufrageriei dvs., și se pliază cu ușurință atunci când nu aveți nevoie de ele.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.housebeautiful.com/design-inspiration/g25324348/clever-hidden-tv-ideas/?slide=2
http://www.houzz.com/ideabooks/72580906/list/how-to-hide-the-tv-no-cabinet-required
https://www.purewow.com/home/how-to-hide-a-tv
https://www.crddesignbuild.com/blog/15-ingenious-ways-to-hide-a-tv
https://www.fromhousetohome.com/hide-the-tv/