NAPI GAZDASÁG: România a obţinut din partea FMI un calificativ bun

Pentru acest an calificativul primit de România este mai puţin favorabil faţă de cel al Ungariei, însă pentru anul 2023 experţii FMI au prevăzut un pronostic mai favorabil. Inflaţia va rămâne ridicată oricum şi aici, şi acolo.

În raportul publicat marţi, FMI a modificat prognoza pentru economia română de la 2,2% din primăvară la 4,8% – scrie Maszol.

În acelaşi timp Fondul contează pentru anul viitor, în locul celor 3,4% estimate în primăvară, la o creştere a PIB mai moderată – 3,1%.

Noile date ale FMI sunt mai optimiste faţă de prognoza Băncii Mondiale, care estima la începutul lui octombrie că anul acesta economia română va creşte cu 4,6%. În privinţa anului viitor Banca Mondială este mai optimistă faţă de FMI şi prognozează o creştere economică de 3,2%.

Pronosticul cel mai optimist vine din partea BERD conform căreia economia română va creşte anul acesta cu 5,4%.

Potrivit ultimei estimări a CNSP din iulie, s-a prevăzut pentru acest an o creştere economică de 3,5%, în timp ce proiectul de buget contează pe o creştere de 4,6%.

În raportul său de marţi FMI a modificat indicele inflaţiei pe anul acesta de la 9,3% la 13,3%, respectiv de la 4% la 11% pentru anul viitor.

Autor: Sándor Komócsin

Traducerea: Imola Stănescu

https://www.napi.hu/search/rom%C3%A1n?date-from=2022-09-16&date-to=2022-10-17

NAPI GAZDASÁG (Ungaria) – 16 octombrie