Pentru aderarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen este nevoie de unanimitate în Consiliul Uniunii Europene

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboş – Autorităţile de la Bucureşti salută noua rezoluţie votată azi în plenul Parlamentului European, care susţine cu o largă majoritate aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. De altfel, toţi eurodeputaţii români prezenţi azi la Strasbourg au votat în favoarea acestei rezoluţii non-legislative. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a subliniat că rezoluţia reconfirmă faptul că aşteptările României de a adera la Spaţiul Schengen sunt justificate şi legitime. Preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, a remarcat că singurul grup politic care a votat integral în favoarea acestei rezoluţii a fost grupul social-democraţilor europeni, iar preşedintele interimar liberal al Senatului, Alina Gorghiu, afirmă că România trebuie, merită şi are dreptul să fie în acest spaţiu de liberă circulaţie. Dar, pe lângă rezoluţia adoptată azi la Strasbourg, în atenţia parlamentarilor europeni s-au aflat războiul din Ucraina şi consecinţele sale economice şi sociale. Mai multe informaţii ne oferă trimisul RRA Andrei Şerban:
Reporter: Parlamentul European a adoptat cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă și 43 de abțineri o nouă rezoluție în care recomandă ca România și Bulgaria să fie primite în Spațiul Schengen. Chiar dacă nu are putere legislativă, rezoluția este foarte importantă, pentru că reprezintă voința Parlamentului European, care consideră că România și Bulgaria îndeplinesc de mult timp criteriile necesare de aderare în Schengen, iar excluderea celor două state este discriminatorie și are un impact negativ asupra pieței unice a Uniunii Europene. Pentru aderarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen este nevoie de unanimitate în Consiliul Uniunii Europene. Eurodeputaţii au mai discutat astăzi şi despre impactul la nivel social şi economic pe care îl are războiul din Ucraina. Ei au subliniat că agresiunea nejustificată a Rusiei este cauza principală a creşterii preţurilor la energie, ceea ce a produs un val de scumpiri. Din partea Renew Europe, Dragoş Pîslaru a subliniat că cetăţenii vulnerabili şi companiile trebuie să fie protejaţi de creşterile preţurilor:
Dragoş Pîslaru: Renew Europe propune ceva ce deja puteţi vedea în spaţiul public: un scut. Un scut care nu impune neapărat cetăţenilor ce trebuie să facă, dar care îi protejează, pentru că îi însoţeşte şi le permite să facă investiţiile de care au nevoie. RePowerEU este exact instrumentul cu care lucrăm împreună în aceste zile Parlamentul, Consiliul şi Comisia, iar acest program se poate aplica la nivelul de bază, ca microîntreprinderile şi IMM-urile vulnerabile să poată să facă investiţii.
Reporter: De asemenea, eurodeputaţii susţin şi supraimpozitarea profiturilor uriaşe obţinute de companiile din domeniile energiei şi al carburanţilor şi doresc chiar extinderea şi la companiile farmaceutice, pentru că şi ele au obţinut profituri uriaşe în timpul pandemiei cu COVID-19./lcoman/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 octombrie)