Trei artiști români contemporani din Cluj expun în premieră la Paris

În perioada 19 octombrie – 2 decembrie 2022, Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris găzduiește expoziția „Devoratori de lumină” a artiștilor plastici clujeni Ioan Sbârciu, Georgeta-Olimpia Bera, Alexandra Mureșan. Lucrările inedite, concepute special pentru această expoziție, îmbină tehnici diverse, pictură, desen, sticlă, instalații hibride, ca limbaj artistic pentru o temă comună, „lumina”.

Artiștii vor fi prezenți la întâlnirea cu publicul la vernisaj, în 19 octombrie, ora 19:00. Curatorii expoziției sunt Georgeta-Olimpia Bera și Aurel Codoban.

Catalogul expoziției, realizat de ICR Paris, propune o monografie a conceptului de „lumină” prin intermediul viziunilor artistice ale celor trei creatori, dar și ale unor personalități culturale și critici de artă.

Devoratori de lumină circumscrie o arie semantică generoasă pentru o expoziție de artă. Mai mult, este o metaforă inspirată pe care se poate ușor întemeia o mitologie în genul Cărții ființelor imaginare a lui Jorge Luis Borges. Ceea ce Alexandra Mureșan, cu ochii săi miriapozi și dictatoriali și face. (…)E greu de imaginat o lume în care lumina și întunericul nu sunt despărțite, coexistă într-un fel de ‘apeiron’ în care nu au limite interne. Separate sunt ușor de conceput, împreună nu le poate ‘devora’ decât Ioan Sbârciu în ‘Pădurea de cenușă’. De acum înainte lumea este ‘aproape vizibilă’ și liberă, căci încă nu este turnată în forme, ‘înțelenită’ în culoare. Lumea asta nouă e spațiul de joacă al Olimpiei Bera.”. (Ion Mureșan, poet)

„Artiștii sunt ca niște mărgele de sticlă ale jocului lumii, care nu reflectă, cel mult refractă lumina lumii. (…) Dacă noi decodăm realitatea prin lumină, ei refac o realitate prin lumină. Ei ne propun o realitate a lor codificând lumina. Devoratori de lumină, pentru a nu lăsa oamenii în lumina plată a realității și dătători de lumină pentru a ne lumina altfel realitatea!”  (prof. univ. dr. Aurel Codoban, UBB Cluj, eseist și filosof român)

BIOGRAFII:

Ioan Sbârciu este unul dintre cei mai importanți pictori români ai generației sale. A fost profesor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD), unde a activat succesiv ca șef al Catedrei de Pictură, Decan, Rector și Președinte de Onoare al Senatului Universității. Activitatea didactică și stilul său distinctiv de pictură au acționat ca un puternic stimulent și punct de referință pentru mai multe generații de tineri artiști români, printre care studenții săi Adrian Ghenie, Victor Man, Șerban Savu, Marius Bercea și Alin Bozbiciu.

Din 1973, Sbârciu și-a expus lucrările în Europa, America și Japonia. În ultimul deceniu, Sbârciu a colaborat intens cu artiștii germani Markus Lüpertz pentru două expoziții importante: „Misterul prieteniei”, în 2005, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, și „Peisaj, om și muncă. Arta care stabilește regulile”, în 2007, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, România.

Lucrările lui Sbârciu se regăsesc în colecția de stat a muzeelor naționale din România, precum MNAC din București, Muzeul de Arte Plastice din Cluj și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, precum și în colecții internaționale importante, precum Centre Pompidou, Paris, Franța, Dresdner Bank din Stuttgart, Germania, Central Bank of the Netherlands Art Collection, Amsterdam etc.

 Georgeta-Olimpia Bera este artist vizual și curator de artă stabilit în Cluj, lector universitar doctor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, specializarea Pictură. Absolventă a aceleiași universități, are competențe în pictură, desen, tehnici de gravură, ilustrație și instalație multimedia. A participat la rezidențe de artă la Essaouira Contemporary Art Centre (Maroc), Visual Kontakt Ulm (Germania), Cessapalombo (Italia) și Ushant Island (Franța). A expus în muzee și galerii de artă din România și din străinătate: Museo Valtellinese di Storia e Arte (Sondrio); RIVAA Gallery (New York); Ex-Upim (Macerata); Visual Kontakt (Cluj, Oradea, Ulm); 54 Arte Contemporanea, (Molfetta), Neon Gallery (Wrocław) și altele. Proiectele sale curatoriale s-au concretizat în expoziții la Visual Kontakt (Cluj, Oradea, Ulm) și IAGA Contemporary Art (Cluj), Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, RIVAA Gallery (New York, 2017), Fondazione Filiberto e Bianca Menna (Roma, 2017), Sala dei Templari (Molfetta).

Alexandra Mureșan este artist vizual independent și lector universitar doctor la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Lucrează cu sticla de mai bine de 11 ani, acumulând experiență în acest domeniu pe parcursul studiilor de licență, master și doctorat în cadrul aceleiași universități. În 2013 primește Premiul Jutta Cuny Franz Memorial Award pentru tineri sticlari, în Düsseldorf, Germania. Creațiile sale au fost și sunt vizibile în diverse expoziții atât în țară cât și peste hotare. Studiile în domeniul filosofiei, anterioare incursiunii în arta sticlei, finalizate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, au avut de asemenea un impact puternic asupra dezvoltării gândirii ei creative.

Pentru cei trei artiști, reprezentanți ai școlii de la Cluj, Devoratori de lumină este prima expoziție la Paris. Galeria Macadam a ICR Paris, situată în plin centru al capitalei Franței, la doar câteva sute de metri de Turnul Eiffel, este un spațiu expozițional dedicat promovării creatorilor români și artei contemporane românești.

Parteneri: Ambasada României în Franța, Institutul Cultural Român de la Paris, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Artiștilor Plastici Cluj.

+ Informații: Devoratori de lumină