Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Reprezentantul UNICEF în România, Anna Riatti, s-a declarat, recent, foarte impresionată de serviciile sociale oferite de instituţiile şi ONG-urile din Braşov, partea centrală a României, după ce a vizitat Centrul pentru refugiaţii ucraineni de la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic si Incubator de Afaceri (CATTIA). Centrul de refugiaţi, înfiinţat de municipalitatea braşoveană împreună cu mai multe ONG-uri, a primit recunoaşterea UNICEF şi a Guvernului Japoniei ca ‘Punct Albastru’ – Blue Dot – într-o reţea de puncte de sprijin dedicate refugiaţilor din Ucraina, organizată sub tutela UNICEF şi finanţată de Guvernul Japoniei.

Ne bucurăm să avem alături de noi o organizaţie ca UNICEF, a subliniat viceprimarul Flavia Boghiu. Anna Riatti a vizitat Centrul Comunitar Integrat pentru Copii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Braşov, Centrul Blue Dot de la CATTIA şi s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii rome şi cu Consiliului Local al Copiilor, un proiect care se desfăşoară printr-un parteneriat dintre municipalitatea braşoveană şi UNICEF.

2) Aproximativ 200 de copii ai refugiaţilor ucraineni participă ca audienţi la cursuri în şcoli şi grădiniţe din judeţul Arad (vestul României), iar pentru jumătate dintre ei sunt organizate şi cursuri de limba română, în 9 grupe de studiu, pentru a se putea înscrie la şcoală la fel ca elevii români. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Marius Gondor, a declarat că numărul elevilor ucraineni este mai mare decât înainte de vacanţa de vară, dar fluctuează în permanenţă, pentru că unii refugiaţi pleacă cu familiile în alte ţări europene, în timp ce alţii sosesc în judeţul Arad. Majoritatea elevilor refugiaţi care merg la cursuri sunt copii ai unor angajaţi care au fost relocaţi de companii din Ucraina în Arad. Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a oferit 60 de tablete pentru copii refugiaţi, pentru ca aceştia să poată participa şi la cursuri online susţinute de sistemul de educaţie din ţara lor.

Preşedintele filialei judeţene Arad a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Gavrilă Miculaiciuc, a precizat că în judeţ sunt stabiliţi în prezent între 600 şi 700 de refugiaţi, majoritatea în municipiul Arad. În luna august, numărul lor era mai mare, de aproximativ 1.000. El a adăugat că UUR va continua, alături de numeroase asociaţii, să sprijine refugiaţii ucraineni din judeţ.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internațional