Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat tacticile liderului de la Kremlin în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat tacticile liderului de la Kremlin în Ucraina, pe care le-a calificat ca fiind unele de pârjolire a pământului.

Vorbind în Parlament, el a spus că preşedintele Vladimir Putin foloseşte energia şi foametea ca arme, dar nu a reuşit să distrugă unitatea Occidentului şi nu îşi va atinge obiectivele în război. El a mai anunţat, în Bundestag, că Germania va acţiona în continuare pentru constituirea unei armate ucrainene moderne. Transmite corespondentul RRA, Vlad Drăghicescu:

Reporter: Germania vrea să antreneze o brigadă ucraineană completă de 5.000 de soldați până în primăvară. În acest fel subliniem dorința noastră de a participa permanent la construirea unor forțe armate ucrainene puternice, mână în mână cu partenerii noștrii, a declarat cancelarul general Olaf Scholz, într-o declarație susținută în Bundestag.

Cancelarul consideră că întreaga comunitate civilizată de state este responsabilă pentru reconstrucția Ucrainei după războiul cu Rusia. Oricine vede imaginile din orașele și satele ucrainene eliberate, va înțelege că este vorba despre sarcina unei generații în care întreaga comunitate civilizată de state trebuie să își unească forțele – a afirmat politicianul social-democrat în Bundestag. Scholz s-a referit în declarație și la riscurile unei plafonări europene a prețului pentru achiziționarea de gaze naturale: „Un plafon de preț stabilit politic implică întotdeauna riscul ca producătorii să își vândă gazul în altă parte, iar noi, europenii, vom ajunge să avem mai puțin gaz în loc de mai mult”.

Cancelarul a mai subliniat că Uniunea Europeană trebuie să se coordoneze îndeaproape cu alți consumatori de gaze, cum ar fi Japonia și Coreea, pentru a nu intra în concurență unii cu alții. În același timp, a spus el, trebuie discutat cu producătorii un preț adecvat. Sunt convins, a spus Olaf Scholz, că țări precum SUA, Canada sau Norvegia, care sunt alături de noi în solidaritate cu Ucraina, au interesul de a se asigura că energia în Europa nu va deveni inaccesibilă./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 octombrie