Liderii Uniunii Europene caută variante de reducere a prețurilor la energie

Interconectare, energie verde, valorificarea zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră – sunt soluții alternative pe care România le va propune în puțină vreme în cadrul summit-ului celor 27 de la Bruxelles, unde liderii Uniunii Europene caută variante de reducere a prețurilor la energie, pe fondul tensiunilor franco-germane.

România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis, care a făcut aceste precizări cu puțin timp în urmă. Cei 27 vor încerca să ajungă la un consens asupra măsurilor propuse recent de Comisia Europeană pentru a diminua impactul războiului din Ucraina, mai ales asupra pieței gazelor naturale. Cu detalii, trimisul RRA, Oana Bâlă.

Reporter: Liderii europeni intenționează să ajungă la un acord care vizează măsuri suplimentare necesare asigurării securității aprovizionării cu energie, pornind de la pachetul de propuneri prezentat săptămâna aceasta de Comisia Europeană. Discuțiile vor aborda, totodată, modalitățile de consolidare a rezilienței economiilor europene și de protejare a cetățenilor și întreprinderilor.

Pe agenda reuniunii Consiliului European este inclusă și analiza evoluțiilor războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și angajamentul Uniunii Europene pentru continuarea sprijinului acordat acestei țări pe plan politic, financiar, umanitar și militar. De asemenea, va fi reafirmată susținerea pentru asigurarea securității alimentare la nivel global.

Liderii europeni vor aborda și modalitățile concrete de consolidare a rezilienței infrastructurii critice în contextul actelor recente de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream. Potrivit agendei reuniunii de la Bruxelles, șefii de stat și de guvern din țările membre vor avea o dezbatere strategică privind relațiile Uniunii Europene cu China. /cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 octombrie