Premierul rus Mihail Mişustin a acuzat țările occidentale că au furat rezervele valutare ale Rusiei

”Autoritățile statelor occidentale au decis să înghețe o parte din rezervele în aur și valută ale Rusiei, încercând să provoace cât mai multe daune sistemului financiar al țării. Astfel de măsuri pot fi percepute ca furt de active”, a declarat premierul rus Mihail Mişustin, citat de TASS.
”Introducând noi pachete de sancțiuni, țările neprietenoase au încercat să provoace cât mai multe daune industriei noastre, sistemului financiar și să intimideze comunitatea mediului rus de afaceri, pur şi simplu, sute de miliarde de dolari din rezervele valutare ruse fiind furate”, a adăugat Mişustin. Cu toate acestea, pe lângă sancțiunile financiare, a fost atacată și infrastructura de transport gaze a Rusiei din Europa. Este vorba despre o scurgere de combustibil, în urma exploziilor la sistemul de transport prin conducte Nord Stream. Drept urmare, regulile cu privire la desfăşurarea unor activităţi comune au fost încălcate la nivel internațional”, a adăugat el.
”Regulile declarate anterior care se referă la activitatea comună sunt în mod deschis ignorate de reprezentanții Occidentului. Nu mai vorbim de concurență loială – multe decizii se bazează pe un protecționism deschis sau pe diverse tipuri de sarcini politice trasate de moment”, a concluzionat Mşustin. Pe 20 octombrie, Mihail Mişustin a declarat că sancțiunile antiruseşti au afectat chiar şi țările occidentale. Drept urmare, multe dintre acestea se confruntă cu creșteri record ale prețurilor, inclusiv pentru gaze, electricitate, benzină și pâine. În același timp, unele țări sunt forțate să revină la cărbune, ca principală sursă de energie, în ciuda tendinței regiunii de a trece la resurse regenerabile. (www.gazeta.ru – 20 octombrie)/vdraguta/dsirbu