Liderii europeni nu au reușit să ajungă la o soluție definitivă la criza energetică

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin
Realizator: Liderii europeni nu au reușit să ajungă la o soluție definitivă la criza energetică nici la a doua reuniune de luna aceasta, încheiată vineri la Bruxelles. Consiliul European a amânat deciziile până la jumătatea lunii viitoare, perioadă în care să mai fie analizate măsurile care să fie puse în practică la începutul iernii și care să oprească creșterea prețurilor. O bună parte a discuțiilor dintre șefii de stat și de guvern a fost dedicată relațiilor Uniunii cu China, pe fondul evoluțiilor internaționale tot mai îngrijorătoare. Relatează Oana Bâlă.
Reporter: Uniunea Europeană asistă la o escaladare a tensiunilor cu China, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen la finalul reuniunii, în cadrul căreia liderii europeni au avut o dezbatere strategică privind relațiile cu Beijingul.
Ursula von der Leyen: Discuţiile ne-au arătat că asistăm la o escaladare destul de semnificativă a tendințelor și a tensiunilor. A fost foarte clar din congres că președintele Xi continuă să consolideze cursul asertiv și autonom urmat de China şi este clar că această țară își continua misiunea de a încerca să domine Asia de est și să își exercite influența globală. Toate acestea vor afecta relația cu Uniunea Europeană.
Reporter: La reuniunea Consiliului European, liderii statelor membre s-au angajat să urmeze o serie de pași pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie, determinată de reducerea din partea Rusiei a furnizării de gaz. Nu a fost luată însă nicio decizie asupra declarării unui plafon pentru prețul pe care Uniunea este dispusă să îl plătească pentru gaz. Președintele Klaus Iohannis, care a reprezentat România la reuniunea de la Bruxelles, a susținut că o abordare coordonată și rapidă la nivel european este necesară pentru a asigura o reducere durabilă a prețurilor la energie.
Realizator: Reuniunea Consiliului European s-a încheiat cu mesaje clare privind angajamentul față de Ucraina și reconstrucția viitoare a acestei țări. Uniunea Europeană intenționează să acorde un ajutor de 1,5 miliarde de euro pe lună Ucrainei, astfel că se va ajunge la un angajament total de 18 miliarde pentru anul viitor./rpatulea/dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 octombrie)