Cancelarul german Olaf Scholz crede că ar trebui lansat un Plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz crede că ar trebui lansat un Plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei, chiar înainte de încheierea războiului de agresiune al Rusiei. Scholz găzduieşte la Berlin, împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o conferinţă de reconstrucţie, despre care are detalii corespondentul RRA Vlad Drăghicescu:

Reporter: Conferința are ca scop găsirea unor modalități de a modela viitorul Ucrainei nu doar pentru lunile viitoare, ci și pentru anii care vin, a declarat cancelarul Olaf Scholz. Pentru a face față acestei provocări, a spus el, este nevoie de cooperare între investitorii privați și de stat din întreaga lume. Evenimentul de la Berlin consacrat reconstrucției Ucrainei se desfășoară la invitația lui Olaf Scholz și a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Oficiali ai UE, experți internaționali, premierul ucrainean Denis Şmigal și premierul polonez Mateusz Morawiecki participă la conferință. Vorbind despre consecințele atacurilor rusești din Ucraina, Ursula von der Leyen a făcut apel la eforturi globale pentru reconstrucția țării atacate. „Nu mai este timp de pierdut, căci amploare a distrugerilor este considerabilă”, a spus ea cu puțin timp în urmă. Von der Leyen a argumentat că nicio țară sau uniune din lume nu poate face față singură unui asemenea efort. Este nevoie de parteneri puternici, precum SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Australia și alte țări, precum și de instituții ca Banca Mondială. Fiecare euro, fiecare dolar, fiecare liră, fiecare yen reprezintă o investiție în Ucraina, dar și în valorile democratice din întreaga lume.

În ceea ce privește reconstrucția infrastructurii, von der Leyen a declarat că aceasta trebuie să fie integrată în drumul Ucrainei către UE. Uniunea Europeană va sprijini țara atât timp cât va fi necesar, a spus oficialul european./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 octombrie