Rana Colectiv, încă deschisă în memoria românilor

În luna octombrie, au avut loc mai multe momente de omagiere a victimelor incendiului clubului bucureștean Colectiv, la șapte ani de la tragedia care a îndoliat zeci de familii și a arătat limitele sistemului medical din România.

În acest an, în care numărul 7 reprezintă, în tradiția creștină, înălțarea la cer a sufletelor ce s-au stins din viață în seara din 30 octombrie 2015, a avut loc o slujbă de pomenire și un marș organizat de câțiva prieteni, care a pornit din fața clubului Colectiv și s-a sfârșit în fața Parchetului General. În fața Procuraturii au fost expuse 65 de portrete cu chipul victimelor Colectiv, în speranța „că-și vor aminti că au un dosar foarte greu în lucru, de prea mult timp”, a menționat Mihai Grecea, supraviețuitor al Colectiv. Una din descrierile unui portret a arătat astfel: „Alexandru Hogea: avea doar 19 ani și era student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București. Cu arsuri pe corp pe aproape 60% din corp, s-a stins pe 23 noiembrie 2015 la Viena, unde a ajuns prea târziu… din cauza statului român.”

Aproximativ 200 de persoane au intrat miercuri seara, 19 octombrie, pe ușa librăriei Humanitas, de lângă parcul Cișmigiu, pentru a participa la lansarea cărții „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”, scrisă de supraviețuitoarea tragediei Colectiv, Alexandra Furnea.

După 7 ani de la tragedia Colectiv, unde 186 de persoane au fost rănite și 65 s-au stins din viață, Alexandra Furnea, care la acel moment avea 27 de ani, a decis să rupă tăcerea și să scrie un memorial despre consecințele corupției și nepăsării, așa cum menționează chiar ea.

Între orele 19:00-20:00, Alexandra a vorbit despre motivul pentru care a scris „o carte nedorită”, fiind nevoită să retrăiască noaptea incendiului și experiența din Spitalul de Arși din București, alături de Melania Medeleanu (jurnalist), Marius Chivu (scriitor) și Lidia Bodea (Directorul general al Editurii Humanitas).

În cadrul lansării, Alexandra a informat publicul că jurnalul s-a născut din dorința de a reumaniza societatea românească și din iubire pentru cei care nu mai sunt în viață și care merită o voce. Scriitoarea a descris procesul de creație astfel: „Scriam, plângeam, îmi reveneam, tremuram și iar mă puneam la calculator și scriam.”

Potrivit explicațiilor Alexandrei, cartea a devenit o misiune pentru ea în momentul în care reportajele despre Colectiv au început să apară și păreau să ascundă adevărul despre mediul sanitar: „Simțeam cum mă sufocă revolta. După ce am postat pe Facebook, mi-au scris oameni că nu știau că a fost atât de rău și atunci am realizat cât de mare era mușamalizarea.”

Jurnalista Melania Medeleanu a menționat în timpul evenimentului că este o carte pe care nu o poți citi pe nerăsuflate, că ai nevoie să te oprești și să respiri adânc după fiecare capitol pentru că simți că te sufoci: „E o carte care ar trebui să stea pe holurile fiecărui spital, ca un fier încins, ca o mărturie a consecințelor pe care corupția și dezumanizarea le pot avea.”

Lidia Bodea a menționat, cu lacrimi în ochi, că, după mai bine de 20 de ani de lansări, jurnalul Alexandrei Furnea este cel mai greu debut și o carte nedorită, dar care trebuie citită din cauza dezvăluirilor ascunse despre medici, mărturii, mediul spitalicesc și autorități, dar și a faptului că este o carte 100% reală. Scriitorul Marius Chivu a menționat că a terminat cartea în stare de ebrietate pentru că, altfel, nu ar fi putut să o ducă până la capăt și consideră experiența Alexandrei drept pacient, ca fiind atroce. Scriitorul a mai spus despre 2 personaje din carte (cu pseudonimele „Chirurgul de la Clinica Privată” și „Doctorul de la Spitalul Elias”) că sunt niște diavoli și că suprapersonajul cărții este minciuna sub toate formele ei.

„Ceea ce mă înnebunește e efectul corupției din România, acela al strangulării grăuntelui de bine pe care îl avem în noi. Oamenii din spitale care trebuie să facă bine, nu fac nimic! Asta m-a înnebunit în „Jurnalul lui 66”. Lecția cea mai importantă a cărții este lecția binelui”, a menționat Lidia Bodea.

În sală au participat atât prieteni apropiați de-ai scriitoarei, cât și alți oameni ce au supraviețuit tragediei Colectiv. În prezent, Alexandra Furnea are 34 de ani și a reușit prin „Jurnalul lui 66” să redea spaima, șocurile, coșmarurile, revolta și resemnarea fără a rosti cuvintele „traumă, empatie și abuz”. Cartea se încheie cu un final luminos și cu refacerea vieții Alexandrei de după incendiu.

După incendiul de la Colectiv au fost găsiți 8 vinovați, condamnați la 60 de ani de închisoare în total, iar în prezent sunt peste 1500 de cazuri grave de arsuri pe an și doar 34 de paturi pregătite pentru Marii Arși.

(Autor: Maria Coman, student FJSC)