Medicamente care nu mai sunt pe piaţă reprezintă baza de referinţă pentru calculul preţului altor produse (Alexandru Rafila)

Realizator: Laurenţiu Văduva – Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că numeroase medicamente care nu mai sunt pe piață constituie totuși bază de referință pentru prețul altor produse. Pentru a se elimina astfel de situații va fi emis un ordin de ministru, iar prețul de referință se va calcula în funcție de medicamentele existente pe piață, așa cum este și normal, a mai spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: Este o situație incredibilă, produse care nu mai există pe piață reprezintă referință pentru calcul prețurilor altor produse care există pe piață și lucrul ăsta poate să genereze prețuri care sunt cu totul și cu totul nepotrivite și care duc la dispariția multor produse generice de pe piață. Săptămâna viitoare vom ieși cu un proiect de ordin de ministru, va fi în transparență, se va referi exact la acest aspect. De asemenea, în cursul acestei luni vom lua și decizia de a recalcula pe baze realiste încât prețul de referință să fie făcut față de molecule care există pe piață și reprezintă și o cotă semnificativă din piață.
Realizator: Ministrul sănătății a menționat că o statistică recentă arată că anul acesta consumul de antibiotice a crescut cu 25% față de perioada similară a anului trecut. Alexandru Rafila a atras atenția că virozele respiratorii nu se tratează cu antibiotice./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 noiembrie)