Preşedintele Parlamentului croat a declarat, marţi, că speră că România şi Croaţia vor intra în spaţiul Schengen pe 1 ianuarie 2023

Croaţia şi România se aseamănă destul de mult în plan politic şi naţional, este de părere preşedintele Parlamentului croat, Gordan Jandroković.

În discursul susţinut în legislativul de la Bucureşti, demnitarul a subliniat că ambele state ţintesc spre o integrare deplină în Uniunea Europeană, prin aderarea la spaţiul de liberă circulaţie Schengen şi obţinerea statutului de membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Gordan Jandroković: Croaţia este pregătită complet pentru a se alătura Schengen, ultimul raport al Comisiei Europene confirmă că România este gata de asemenea. Eu sper că și Croația și România vor intra pe 1 ianuarie al anului următor. Când vine vorba de celălalt ţel pe care îl avem, și anume de a deveni membri noi OCDE, lucrăm cu diligență următorii pași ai procesului de accedere. Suntem încrezători că și România face la fel.
Realizator: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat că cele două state se susţin reciproc, atât la nivel european, cât şi în plan bilateral.

Marcel Ciolacu: Este important să ne asigurăm de un proces rapid și sustenabil, de redresare a economiilor europene. Pentru România, acest proces este cu atât mai important, cu cât dorim să revenim cât mai rapid la un ritm susținut de recuperare a decalajelor de dezvoltare față de media Uniunii Europene, iar acest lucru este posibil odată cu intrarea statelor noastre în spațiul Schengen. Cetățenii noștri nu trebuie să suporte costul indirect al acestei întârzieri.

Realizator: Preşedintele Parlamentului din Croaţia, Gordan Jandroković, se va întâlni astăzi și cu președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 noiembrie