Revista presei internaționale – 8 noiembrie

Dezbaterile anuale despre climă, la cea de-a 27-a conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP27, de la Sharm el-Sheikh, sunt umbrite de războiul din Ucraina și de turbulențele piețelor energetice, scrie The Wall Street Journal. Președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul britanic Rishi Sunak contribuie la demararea procedurilor summit-ului, în timp ce președintele Joe Biden se va alătura discuțiilor mai târziu, în cursul săptămânii, însă de la summit lipsesc liderii Chinei și Rusiei, țări care au un rol esențial în conturarea hărții energetice globale, comentează The Wall Street Journal. Secretarul general al ONU, António Guterres, a dat tonul discuțiilor, avertizând că lumea se află pe „o autostradă către iadul climatic, cu piciorul pe accelerație” și adăugând că Pământul pierde „lupta pentru viețile noastre”, notează The New York Times. Guterres le-a solicitat liderilor participanți la conferința climatică să „coopereze, căci altfel vom pieri”, și a îndemnat la un pact de solidaritate între țările bogate și cele sărace, citează EUObserver. Acest summit climatic arată deja diferit de cele anterioare, crede The Conversation, constatând că problema despăgubirii financiare pentru daunele suferite de țările în curs de dezvoltare va fi „în primul rând pe ordinea de zi”, pentru prima dată, după ce în 2013, la Varșovia, fusese deja prevăzut un mecanism internațional privind pierderile și prejudiciile. „Schimbările climatice afectează în mod disproporționat țările în curs de dezvoltare”, amintește revista japoneză Nikkei Asia. Un studiu publicat în iunie de grupul Vulnerable 20, care include cele mai sensibile 58 de țări la încălzirea globală, indică faptul că aceste economii au pierdut 525 de miliarde de dolari, 44 % din pierderile totale afectând Bangladesh, Filipine și Vietnam, detaliază Nikkei Asia. Citând Our World in Data, revista japoneză reamintește datele privind emisiile de gaze cu efect de seră: din 1751 până în 2017, Statele Unite figurează pe primul loc, cu 25% din aceste emisii, urmate de țările Uniunii Europene și Marea Britanie, cu 22%. La rândul lor, Filipine și Vietnam au emis 0,2% fiecare, în timp ce Africa în ansamblu are 3% emisii. Bătălia pentru influența globală dintre SUA și China va fi în centrul COP27, titrează Politico. Dar competiția geopolitică poate fi de fapt utilă, opinează Politico și explică: dacă SUA fac mai mult pentru climă, acest lucru ar putea determina și China să facă eforturi mai mari.
Pe frontul din Ucraina luptele continuă. În timp ce Kievul riscă o întrerupere totală a energiei electrice și acuză Rusia că vrea un genocid energetic, după cum citează Ansa, UE alocă fonduri pentru susținerea statului ucrainean, anunță Euronews. În cadrul unei convorbiri telefonice cu Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un pachet suplimentar de finanțări pentru Kiev, de până la 1,5 miliarde de euro pe lună, cu un total de 18 miliarde de euro, pentru acoperirea nevoilor financiare ale țării în 2023, detaliază Euronews. De asemenea, Comisia UE promite să ofere „sprijin umanitar imediat Ucrainei, în special în timpul iernii”, ca parte a unui angajament pe termen lung pentru integrarea Kievului în Uniunea Europeană, adaugă Euronews.
Tensiunile în Peninsula Coreeană se amplifică. După un număr record de lansări de rachete, în ultimele zile, Coreea de Nord promite un răspuns „susținut, ferm și zdrobitor” la exercițiile militare comune SUA – Coreea de Sud, reține La Libre Belgique. De multă vreme, exercițiile dintre SUA și Coreea de Sud provoacă reacții puternice din partea Coreii de Nord, care le vede ca pe niște repetiții generale pentru o invazie a teritoriului său sau o încercare de a-i răsturna regimul, explică ziarul belgian și amintește că Phenianul își revizuise deja, în septembrie, doctrina nucleară, pentru a-și permite să efectueze lovituri preventive, în cazul unei amenințări existențiale împotriva regimului lui Kim Jong Un. Totodată, Coreea de Sud și-a început luni exercițiul militar anual simulat pe computer, numit „Taegeuk”, care vizează îmbunătăţirea capacităţii sale de a răspunde la diferite amenințări nord-coreene, a informat agenția de presă Yonhap./czaharia/avladucu

(Cristina Zaharia – RADOR)