Cantitatea mare de gaze pe care o are România nu este suficientă pentru a acoperi cu totul importurile necesare în vârfurile de consum

Cantitatea mare de gaze pe care o are România în depozite nu este suficientă pentru a acoperi cu totul importurile necesare în vârfurile de consum din iarnă – a afirmat președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

El a explicat, la un eveniment de profil, că depozitele au fost construite mai mult din perspective comerciale și tehnologice.

Dumitru Chisăliță: Practic, ele nu au fost gândite niciodată, astfel încât să fie capabile să înlocuiască 100 % importurile de gaze naturale. Tocmai de aceea, faptul că avem o cantitate atât de mare de gaz în depozite, atât noi, cât și Europa, este un element pozitiv, dar asta nu va face ca să putem, prin aceste gaze /…/ să înlocuim toată cantitatea de gaze naturale care ar fi necesare în situația unor vârfuri de consum, gaze care anul trecut veneau din import și în special din import pe relația cu Federația Rusă.

Realizator: România a depășit pragul de 3 de miliarde de metri cubi de gaze în depozite, ceea ce reprezintă un record absolut, a scris acum două zile pe Facebook, ministrul energiei, Virgil Popescu./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 noiembrie