Concurs național de creație literară „Simt românește”

În perioada 10-27 noiembrie 2022 are loc Concursul Național de Creație Literară „Simt românește”, aflat la ediția I, cu tema: „Ziua Națională a României”. Concursul se adresează atât elevilor de gimnaziu, cât și celor de liceu.

Înscrierile la concurs se fac până pe 20 noiembrie 2022. Lucrările se trimit la adresa de e-mail: florentin_gheorghe92@yahoo.com, în format editabil WORD, cu menționarea: numelui și prenumelui elevului participant, clasei, profesorului coordonator, instituției de învățământ pe care o reprezintă, localității și județului de proveniență. După trimiterea creațiilor literare, înscrierea poate fi confirmată la numărul de telefon: 0761.627.634.

Juriul concursului este format din: lector univ. dr. Ioana Raicu (Facultatea de Știinţe Politice, Litere şi Comunicare, Universitatea „Valahia” din Târgoviște) dr. Irina Cîrstina (muzeograf la Muzeul de Istorie din Târgoviște), pr. prof. Alin PLEȘA (preot și profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur”, Târgoviște), prof. Dorina Enache (profesoară de limba și literatura română, Școala Gimnazială „Dora Dalles”, Bucșani) și prof. Florentin-Daniel Gheorghe (profesor de limba și literatura română, Școala Gimnazială „Dora Dalles”, Bucșani).

Elevilor li se vor acorda premiile I, II, III și mențiuni. Potrivit comunicatului de presă remis de echipa de proiect a concursului: „Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 27 noiembrie 2022, la Curtea Domnească din Târgoviște, în cadrul unui spectacol artistic special organizat pentru acest eveniment. Elevii sunt invitați alături de coordonatori pentru a primi diplomele și premiile (premiile constau în cărți). Lucrările premiate pot fi citite de către elevi în cadrul festivității. După spectacol și premiere, vor putea fi vizitate câteva obiective importante din județul Dâmbovița (Curtea Domnească și Turnul Chindiei, Mănăstirea Stelea etc.). Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște pune la dispoziția tuturor participanților intrarea gratuită la Curte, indiferent de premiul obținut, astfel că se pot alătura turului toți elevii înscriși la concurs”.

Promotorul proiectului este profesorul de limba și literatura română Florentin-Daniel Gheorghe, bine-cunoscut în mediul online sub aliasul „Profu’ de română”, de pe Youtube. Postările sale despre „normele limbii române” sau lecțiile sale de gramatică adună zeci de mii de vizualizări și de aprecieri. După absolvirea Facultății de Teologie, având chiar și o bursă de studii în Atena, simte că nu aceasta este vocația/menirea lui și alege să fie „șlefuitor de oameni –«diamantul minții»” (n.o.: metaforic). În acest sens absolvă Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, specializarea Limba și Literatura Română – Limba și Literatura Engleză, a Universității „Valahia” din Târgoviște. Și de atunci se dedică trup-minte-suflet elevilor și caută ca materia să fie cât mai accesibilă. În vlog-urile sale structurează într-un mod vivace, atractiv noțiuni de gramatică, de limbă și comunicare sau materia pentru examenele naționale, în principal pentru „Evaluarea Națională”.

 

(Autor: Cătălin Tuluc)