NAPI GAZDASÁG: BNR se aşteaptă la o scumpire şi mai mare

BNR a majorat prognoza inflaţiei pentru anul în curs şi cel viitor, astfel încât pentru acest an se aşteaptă la un indice de preţ de 16,3% – a comunicat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Anterior, BNR prognozase pentru sfârşitul anului în curs o inflaţie de 13,9%.
A fost modificată şi prognoza pentru anul viitor, astfel încât la sfârşitul anului 2023 indicele va atinge 11,2% faţă de cele 7,5% prognozate anterior.
Potrivit Băncii centrale din Bucureşti, diminuarea inflaţiei din anul viitor ar putea fi vremelnic întreruptă de derivarea în trimestrul III a preţurilor energiei stabilite de autorităţi. Vineri guvernul român a adoptat o hotărâre de urgenţă care urmează să fie dezbătută şi de legislativ. Potrivit hotărârii, reglementarea din partea autorităţilor a preţurilor energiei ar putea rămâne în vigoare chiar şi până în primăvara 2025 – scrie MTI.
În octombrie inflaţia anuală din România a încetinit, scăzând de la 15,9% din septembrie la 15,3%. Marţi, BNR a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază la 6,75%.
(Autor: Péter Szász)
https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/romania-inflacio-jegybank-prognozis.763243.html

NAPI GAZDASÁG (Ungaria), 14 noiembrie 2022
Traducerea: Imola Stănescu